Kiek medaus galime suvartoti per dieną?

Kiek medaus galime suvartoti per dieną?


Medus yra geriausiai žinomas bičių produktas, turintis daugybę sveikatai naudingų savybių. Jis suteikia energijos ir žvalumo, dezinfekuoja, gydo, palengvina virškinimą bei padeda esant peršalimo simptomams. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog medus – sveikatai palankesnis produktas už kitus saldiklius, tačiau nereikėtų kabinti jo šaukštais.


Pasižymi antibakteriniu ir antiuždegiminiu poveikiu

Bitės yra darbščiausi gyvūnai Žemėje, o jų darbas naudingas žmonėms, aplinkai ir gamtai. Pernešdamos žiedadulkes iš vienos gėlės į kitą, jos užtikrina vaisių, daržovių ir augalų įvairovę, geresnę derliaus kokybę. Jau nekalbant apie medaus ir vaško gamybą. Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, medus pasižymi nedideliu antibakteriniu, antiuždegiminiu poveikiu, tad dažnai pajutę pirmuosius peršalimo požymius žmonės linkę jo įsidėti į karštą arbatą ar pieną. Be to, be visų naudų, medus suteikia ir energijos.

REKLAMA


„Pasaulyje skaičiuojama daugiau kaip 300 medaus rūšių, kurios skiriasi spalva, aromatu ir skoniu, bet nėra nė vienos rūšies, kuri savo maistinėmis savybėmis gerokai pranoktų kitas. Taigi, žmonės renkasi, koks medus jiems skaniausias: vieni labiau mėgsta liepų ar pienių, kiti – grikių ar viržių medų, tačiau iš skirtingų augalų surinkto medaus sudėtinės dalys labai panašios. Pagrindinis medaus komponentas yra fruktozė, kuri ketvirtadaliu saldesnė už cukrų. Nuo cukraus medų skiria ir tai, kad jame yra mikronutrientų – šiek tiek B grupės vitaminų, taip pat vitamino C, folio rūgšties, mineralų bei biologiškai aktyvių komponentų, kurie turi antioksidacinių, šiek tiek priešuždegiminių ir antimikrobinių savybių“, – aiškina gydytoja dietologė.


Pasak dr. E. Gavelienės, nors medus – sveikatai palankesnis produktas už kitus saldiklius, nereikėtų užsimiršti ir kabinti jo šaukštais. „Pagal PSO duomenis, medus ar kitas saldiklis turėtų sudaryti dešimtadalį žmogaus kalorijų normos, tai yra maždaug 60 g (trys arbatiniai šaukšteliai), su sąlyga, kad jokio kito pridėtinio cukraus daugiau tą dieną negausime. Tad jei norime pasisaldinti gėrimą, medus yra daug geresnė alternatyva, nei cukrus. Smaližiai jį taip pat gali saikingai užsitepti ant varškės sūrio, pagardinti varškę ar košes, o šviežio medaus skonis su agurkais išties neužmirštamas. Svarbiausia neviršyti dienos normos“, – primena sveikatai palankios mitybos ekspertė.

REKLAMA


Nepatariama laikyti plastiko induose

Bet koks medus turi savo laikymo terminus, tad vieno prekybos tinklo atstovė Olga Suchočeva pataria jo nelaikyti ilgiau nei metus, nes medaus kokybė pradeda kisti.


„Medaus galiojimo laikas pačių medaus gamintojų yra nurodytas ant produkto, todėl mes rekomenduojame vadovautis prekės ženklinimu. Taip pat nepatariama medaus laikyti plastiko induose, kuriuose jis dažnai transportuojamas. Labiausiai jo laikymui tinka stikliniai, taip pat moliniai, bet neglazūruoti indai, o tam, kad neišgaruotų aromatinės medžiagos ir medus iš aplinkos nepritrauktų drėgmės, reikėtų stiklainius sandariai uždaryti dangteliais“, – įspėja specialistė.


Pasak jos, parduotuvėje nusipirkus medaus, svarbu atsiminti, kad jo negalima laikyti atidaryto, drėgnesnėje patalpoje arba šalia produktų, kurie traukia drėgmę ar skleidžia stiprius kvapus. Netinka ir saulės šviesos pasiekiamos vietos, tokios kaip palangės ar stalai, nes esant aukštesnei temperatūrai, medus praranda savo vertingas ypatybes bei gali sugesti.


Medaus pyragas

Pyragui reikės:


370 g medaus;
3 vnt. kiaušinių;
60 g rudojo cukraus;
180 g pusriebės varškės;
200 g riebios grietinės;
2 šaukštelių cinamono ;
0.75 šaukštelio valgomosios sodos;
260 g miltų.


Gaminimo eiga:


1. Medų sukrėskite į prikaistuvį, užvirkite, sumažinus kaitrą pavirkite 10 min. Palikite atvėsti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi.
3. Sudėkite per sietelį pertrintą varškę, grietinę, suberkite cinamoną, sodą, miltus, supilkite medų.
4. Tešlą kruopščiai išmaišykite – ji turi būti riebios grietinės tirštumo.
5. Paruoštą tešlą sukrėskite į 20 cm skersmens formą (arba 1,5 litro kekso formą), pateptą sviestu ir pabarstytą miltais. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite apie 45 min. Jei norite, atvėsusį pabarstykite milteliniu cukrumi, sumaišytu su maltu cinamonu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)