Nors patys nekaloringi, linkę sugerti riebalus: kaip geriausia gaminti baklažanus?

Nors patys nekaloringi, linkę sugerti riebalus: kaip geriausia gaminti baklažanus?


Daugelio daržuose bei šiltnamiuose šiuo metu gausu šviežių daržovių – lysvėse karaliauja ne tik pomidorai, agurkai ar paprikos, bet ir sodraus atspalvio baklažanai. Dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad baklažanai – skaidulų ir antioksidantų šaltinis.


Tiesa, gaminant šią daržovę svarbu neužmiršti, jog ji lyg kempinė sugeria riebalus, todėl baklažanus geriausia kepti orkaitėje arba ant grilio.


Geriau nekepti aliejuje


Anot dietologės dr. Editos Gavelienės, baklažanai turi nemažai naudingų medžiagų: juose gausu skaidulų, antioksidantų, įvairių vitaminų bei mineralų. „Baklažanui spalvą suteikiantis antioksidantas – antocianinas, gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, todėl šią daržovę verta įtraukti į savo mitybos racioną tiems, kurie nori sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje“, – sako gydytoja.


Dar viena naudinga baklažanų savybė – juose labai mažai kalorijų: 100 gramų baklažanų yra vos 20 kalorijų. Tačiau gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad baklažanai itin traukia riebalus. „Jei šią daržovę kepsite aliejuje ar įdarysite sūriu – ji taps itin riebiu ir kaloringu patiekalu. Todėl baklažanus geriausia kepti orkaitėje arba grilyje, o iškepus juos svarbu nusausinti popieriniu rankšluosčiu“, – pataria E. Gavelienė.

REKLAMA


Kepant baklažanus gydytoja dietologė rekomenduoja naudoti tik šiek tiek alyvuogių aliejaus bei apšlakstyti baklažanų griežinėlius šlakeliu citrinos sulčių. Baklažanų griežinėliai sugers mažiau riebalų, jei jie bus keletą valandų pamirkyti vėsiame pasūdytame vandenyje. Be to, druska padės sumažinti ir galimą šios daržovės kartumą.


Tiesa, valgant baklažanus taip pat svarbu neužmiršti saiko, nes ši daržovė tinkama ne visiems. „Baklažanuose yra nemažai oksalatų, todėl tie, kurie geria mažai vandens arba turi polinkį inkstų akmenų formavimuisi, šios daržovės neturėtų valgyti kasdien. Tiesa, saikas galioja daugeliui produktų, juk įvairovė – esminis sveikos mitybos principas“, – primena gydytoja dietologė.


Orkaitėje kepti baklažanai su kalendros padažu ir fetos sūriu


Patiekalui reikės:


2 vnt. baklažanų;
50 ml alyvuogių aliejaus;
300 g fetos sūrio;
0.5 vnt. geltonojo svogūno;
1 vnt. raudonosios aitriosios paprikos;
4 vnt. pomidorų;
Kalendros pagal skonį;
2 skiltelių česnako;
1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių;
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

REKLAMA


Gaminimas:


Padalinkite baklažanus į dvi pailgas dalis. Įpjaukite giliai minkštimą ir pasūdykite. Palikite pastovėti maždaug 30 min.


Įkaitinkite orkaitę iki 250 ˚C temperatūros.


Sudėkite baklažanų puseles ant aliejumi išteptos skardos ir apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitės viduryje, kol suminkštės ir įgaus auksinę rudą spalvą, 25-30 min.


Nulupkite ir susmulkinkite svogūną, aitriąją papriką ir pomidorus, viską sumaišykite. Stambiai supjaustykite kalendrą ir įmaišykite į padažą. Nulupkite ir užspauskite česnako ir citrinos sulčių. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite padažą. Palaikykite kelias minutes, kad skonis taptų dar geresnis.


Sudėkite baklažanus ant serviravimo padėklo, užtrupinkite fetos sūrio ir užpilkite padažo.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 47 (2022)

    Savaitė - Nr.: 47 (2022)