10 patarimų studijas pradedantiems pirmakursiams

10 patarimų studijas pradedantiems pirmakursiams


Studijų pradžia gali būti sudėtinga ar net gąsdinanti: nauji namai, veikla, nepažįstamas miestas ir žmonės, daugybė kitų pokyčių. Lietuvos studentų sąjunga dalijasi, ką vertėtų žinoti norint universitete ar kolegijoje jaustis drąsiau.


1. Nebijoti klausti. Daug dalykų gali atrodyti neaiškūs: kur rasti savo fakultetą, kaip susidaryti studijų tvarkaraštį ar gauti bendrabučio kambarį. Į visus šiuos klausimus yra pasirengę atsakyti universiteto ar kolegijos studentų centrų darbuotojai, studentai-mentoriai arba studentų atstovybės nariai.


2. Pasinaudoti studentams skirtomis lengvatomis ir finansine parama. Viena studentui aktualiausių lengvatų – važinėjimas viešuoju transportu pigiau. Pateikęs Lietuvos studento pažymėjimą tarpmiestiniu viešuoju transportu keliausi 50 proc., o miestų viešuoju transportu – net iki 80 proc. pigiau.


3. Žinoti savo teises ir pareigas. Pagrindinis aukštąjį mokslą reglamentuojantis teisės aktas yra Mokslo ir studijų įstatymas, o su konkrečiomis savo aukštosios mokyklos taisyklėmis galima susipažinti perskaičius statutą, studijų nuostatus ir kitus dokumentus.

REKLAMA


4. Tapti pokyčių kūrėju. Kiekvienoje aukštojoje mokykloje veikia studentų atstovybė. Prisijungus prie šios organizacijos galima įsitraukti į sprendimų priėmimą aukštojoje mokykloje ir ginti studentų interesus.


5. Neapgaudinėti savęs. Ateitis priklauso nuo studento žinių, todėl studijų metu sukčiavimas nėra toleruojamas. Universitete ar kolegijoje nusirašinėjimas yra vadinamas akademiniu nesąžiningumu. Studentas už tai gali netgi būti pašalintas iš aukštosios mokyklos.


6. Galimybė keliauti. Kiekviena aukštoji mokykla yra sudariusi partnerystės sutartis su kitų šalių universitetais ir kolegijomis. Tai sukuria galimybę vieną ar net kelis studijų semestrus studijuoti užsienyje.


7. Nemokama psichologinė pagalba. Užplūdus neigiamoms emocijoms, jaučiant stresą ar poreikį pasikalbėti apie savo savijautą, galima kreiptis į savo aukštosios mokyklos psichologą arba visuomenės sveikatos biurą savo mieste. Specialistai suteiks nemokamą pagalbą.

REKLAMA


8. Akademinės atostogos. Jei dėl dėl ligos, nėštumo ar kūdikio priežiūros arba kitų asmeninių priežasčių studentas laikinai negali tęsti savo studijų, tam tikram laikotarpiui (priklausomai nuo aukštosios mokyklos) galima pasiimti akademines atostogas. Jų metu studento statusas neprarandamas.


9. Papildoma veikla. Studijų laikotarpis turtingas ne tik žiniomis, bet ir galimybe įsitraukti į įvairias studentiškas veiklas. Tereikia pasidomėti aukštojoje mokykloje veikiančiomis organizacijomis, klubais, kolektyvais arba įkurti savo.


10. Pirmakursių stovyklos. Aukštųjų mokyklų studentų atstovybės kasmet organizuoja stovyklas, skirtas naujiems studentams. Tai proga ne tik gerai praleisti laiką, bet ir daugiau sužinoti apie aukštąją mokyklą, susirasti naujų draugų ir susipažinti su vyresnių kursų studentais.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>