Ką valgyti vasarą, kad rudenį pasitiktume stipresni

Ką valgyti vasarą, kad rudenį pasitiktume stipresni


Apie imuniteto stiprinimą įprasta kalbėti vėstant orams, kai mažėja saulės ir daugėja peršalimo ligų. Visgi specialistai primena, kad savo imunitetu turėtume rūpintis visus metus, nes kiekvienam sezonui būdingi savi iššūkiai. Pavyzdžiui, vasarą labai svarbu nepamiršti palaikyti elektrolitų pusiausvyrą. Be to, vasara mūsų šalyje yra tas metas, kada galime vartoti pačias šviežiausius šalyje užaugintus vaisius, uogas ir daržoves ir taip pildyti savo atsargas tiesiai iš gamtos. Tinkamai subalansavus mitybą, mažiau reikės vartoti kitų papildų. Nors, kaip teigia specialistai, geriausiai į klausimą, ar jūsų organizmui kažko trūksta, atsakys tyrimai.


Anot farmacininkės Jovitos Aleknienės, vasarą renkantis maisto racioną reikėtų didesnį dėmesį atkreipti į elektrolitus. Jie yra būtini tinkamam organų bei organizmo ląstelių funkcionavimui – ne tik reguliuoja vandens apykaitą organizme, bet ir yra atsakingi už daugybę kitų gyvybiškai svarbių nervinių, raumenų audinių bei kraujo funkcijų. Patys svarbiausi elektrolitai vasaros sezonu – kalis ir magnis.

REKLAMA


„Elektrolitai vasaros sezonu itin svarbūs aktyvų gyvenimo būdą besirenkantiems žmonėms: daug judantiems, sportuojantiems. Taip pat tiems, kurie daug laiko praleidžia karštame ore bei pamiršta reguliariai vartoti skysčius. Šiomis sąlygomis žmogus praranda daug elektrolitų, dėl ko vėliau gali kankinti mėšlungis ir bendras silpnumo pojūtis“, – aiškina J. Aleknienė.


Norint palaikyti šių elektrolitų kiekį organizme, į savo mitybą būtina įtraukti kuo įvairesnių maisto produktų. Kalio apstu bulvėse, bananuose, tokiuose riešutuose kaip žemės riešutai, migdolai, graikiniai bei lazdynų riešutai, taip pat džiovintuose vaisiuose. Magnio randama pomidoruose, avokaduose, migdolų, anakardžių ir pistacijų riešutuose bei įvairiose sėklose.


„Vis dėlto, jeigu organizmui naudingų medžiagų, pasisavintų iš maisto, nepakanka, vertėtų vartoti vitaminus ir maisto papildus“, – pataria farmacininkė.


Būtina stiprinti imunitetą


Pasak J. Aleknienės, vaistinėse vasarą žmonės dažniausiai domisi ne tik kaliu bei magniu, bet ir žuvų taukais. Pastarieji labai svarbūs imuniteto stiprinimui, tačiau neretai pamirštama ir apie kitas jų naudas. Farmacininkė pažymi, kad žuvų taukai naudingi visus metus, ypač tiems, kurie vasarą skundžiasi įvairiomis ligomis ar silpnumu.

REKLAMA


„Tiems, kurie vartoja mažai žuvies, daržovių, avokadų bei kitų gerųjų riebalų turinčių produktų, patariama vartoti žuvų taukus. Jie naudingi suvaldant kraujospūdžio svyravimus, cholesterolio kiekį organizme, praverčia ir tiems, kurie turi problemų su prastėjančiu regėjimu“, – papildo J. Aleknienė.


Anot jos, pravartu atsiminti, jog turime pasirūpinti visapusiška organizmo sveikata bei nuolat stiprinti imunitetą, kad ir koks metų laikas būtų. Į pagalbą galima pasitelkti maisto produktus, kuriuose gausu vitamino D, C, E, A, įvairių mikroelementų, kalcio, cinko.


• Vitaminas D: lašiša, silkė, tunas, grybai, kiaušiniai, sojų pienas;
• Vitaminas C: kiviai, apelsinai, citrinos, braškės, petražolės, čiobreliai, aitrioji paprika;
• Vitaminas E: žaliosios daržovės, lazdyno, migdolų, žemės riešutai, augaliniai aliejai;
• Vitaminas A: lašiša, morkos, pomidorai, apelsinai, saldžiosios bulvės, moliūgai, žirneliai;
• Kalcis: pienas, sūris, silkė, sardinės, špinatai, jūros kopūstai, džiovinti vaisiai ir sėklos;
• Cinkas: raudonoji mėsa, moliuskai, pupelės, avinžirniai, lęšiai, sėklos, riešutai, kiaušiniai.


„Netgi vasarą, besidžiaugiant gausiu daržovių bei vaisiu derliumi, reguliariai reikėtų atlikti specialius kraujo tyrimus ir išsiaiškinti, ar naudingųjų medžiagų lygis organizme yra pakankamas. Jeigu trūksta tam tikrų medžiagų, pasikonsultavus su gydytoju, reikėtų papildomai vartoti įvairius vitaminus bei maisto papildus tam, kad jie palaikytų bendrą organizmo sveikatą ir savijautą“, – rekomenduoja J. Aleknienė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)