Gero miego gidas. Ką daryti, jog nebereiktų skaičiuoti avių?

Gero miego gidas. Ką daryti, jog nebereiktų skaičiuoti avių?


Jei jūsų galvoje dažnai sukasi klausimas: „kodėl negaliu užmigti?”, tikėtina, kad priežastis yra arba tai, ką darote, arba tai, ko nedarote. Laimei, yra nemažai veiksmų, kurių galite imtis šiai problemai spręsti.


Prastas miegas. Požymiai bei galimos priežastys


Jeigu užmigti negalite ilgiau nei pusvalandį, per naktį pabundate daugiau nei tris kartus ar jūsų nakties miegas yra trumpesnis nei šešios valandos – verta sunerimti, tai akivaizdūs nemigos požymiai. Nekokybiškas miegas daro blogą įtaką bendrai savijautai, nes nėra suteikiamas gero poilsio jausmas, pilnavertė energija, jaučiami nuotaikos svyravimai bei sulėtėja mąstymas. Miego sutrikimus gali lemti daug įvairių veiksnių – tam įtakos gali turėti pasirinktas gyvenimo būdas, blogi miego įpročiai, stresas ar sveikatos sutrikimai.


Kaip sau padėti? Pirmiausiai, patartina susilaikyti nuo alkoholio vartojimo. Viena taurė vyno neturėtų stipriai pakenkti, tačiau prieš miegą suvartotas didesnis alkoholio kiekis sutrikdo miego ciklą, ypač REM miegą, kurio metu sapnuojate. Paanalizuokite savo miego įpročius: jei miegoti einate nereguliariai, o prieš miegą lovoje žiūrite televizorių ar naršote telefone, tai greičiausiai taip pat turi įtakos prastam miegui. Atkreipkite dėmesį, gal vartojate kokius vaistus, kurie netinka jūsų organizmui? O gal kaltas nepatogus čiužinys ar pagalvė, nerandate patogios pozos ir nuolatos blaškotės besivartydami nuo vieno šono ant kito?

REKLAMA


GABA (gama-amino sviesto rūgštis) padės nebeskaičioti avių


Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad maždaug vienas iš trijų žmonių Lietuvoje bent kartą gyvenime yra patyręs ūminę nemigą, statistika nedžiuginanti ir verčianti į tai žiūrėti labai rimtai ir atsakingai. Kartais neužtenka vien gerų miego įpročių, jog nemiga išgaruotų. Vieni geriausiai žinomų augalų padedančių pailsėti ir suteikiančių trokštamą palengvėjimo jausmą – valerijonas ir melisa. Tai bene pirmoji pagalba stresinėse situacijose tada, kai būna sunku užmigti. Vartojant šiuos augalus padidėja gama-amino sviesto rūgšties, kitaip GABA, kiekis smegenyse, o ji – mus ramina ir teigiamai veikia.


GABA smegenyse susidaro iš glutamato ir veikia slopinančiai bei raminančiai, o be jos – nervų sistema būtų nuolat veikiama aktyvinančiai ir tiesiog pervargtų. Vaistininkė Šarūnė Borkertė sako, jog jeigu jūsų organizmui trūksta GABA medžiagos, greičiau susidursite su nemalonia savijauta. „GABA medžiagos trūkumas žmogui pasireiškia nuovargiu, dirglumu, koncentracijos stoka ar nemiga. Ši medžiaga turi eilę gerųjų savybių: energijos procesų aktyvinimas, kraujo apytakos gerinimas, gliukozės ir toksinų pašalinimas iš organizmo, kraujospūdžio stabilizavimas, audinių prisotinimas deguonimi, nervų procesų normalizavimas, nervų sistemos raminimas, visa tai – gero poilsio bei miego visuma. Be GABA medžiagos žmogaus sistema tiesiog negali tinkamai funkcionuoti.” – teigia Š. Borkertė.

REKLAMA


Pavyzdžiui, persivalgymas vėlai vakare arba tam tikrų produktų vartojimas prieš miegą turi įtakos miego kokybei. Rekomenduojama paskutinį sykį valgyti likus ne mažiau nei kelioms valandoms prieš miegą, taip pat vengti riebaus ir aštraus maisto, nes tai apsunkins organizmą ir kokybiškai pailsėti nepavyks. Į savo racioną verta įtraukti tokius maisto produktus, kaip rudieji ryžiai, miežiai, kukurūzai, pupelės, špinatai, bulvės. Būtent šiuose produktuose yra gama-amino sviesto rūgšties (GABA), kuri padeda užtikrinti, kad nervų sistema nebūtų nuolat veikiama aktyvinančiai, atsipalaiduotų ir nepervargtų. Šios medžiagos aptinkamos ir fermentuotame maiste, o daugiausiai – pomidoruose.


Taigi, jei jus dažnai aplanko bemiegės naktys, nuolat nepailsite – pirmiausiai pabandykite atkreipti dėmesį į visus galimus aplinkos dirgiklius, praturtinkite savo maisto racioną, kuriame būtų gausu gama-amino sviesto rūgšties (GABA). „GABA yra žmogaus pagalbininkas nerimui slopinti bei atstatyti miego kokybę, vis dėlto, iš maisto produktų organizmas įsisavina tik labai nedidelius kiekius šio užmigti padedančio elemento, todėl etapais, kai užmigti yra sunkiau, galite pasitelkti maisto papildus, kurie savo sudėtyje turi šios amino rūgšties.“ – sako Š. Borkertė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>