Turtingiausias pasaulio žmogus J. Bezosas pasiekė kosmosą

Turtingiausias pasaulio žmogus J. Bezosas pasiekė kosmosą


Turtingiausias planetos žmogus Jeffas Bezosas antradienį kelias minutes praleido kosmose ir taip atliko pirmąjį skrydį su žmonėmis „Blue Origin“ raketa. Tai svarbus momentas naujai užgimstančiai pramonei, siekiančiai, kad kosmosas taptų prieinamas elitiniams turistams.


„Labai laiminga žmonių grupė yra šioje kapsulėje“, - sakė J. Bezosas po to, kai kosminis laivas nusileido vakarų Teksaso dykumoje po 10 minučių trukusio skrydžio iki Karmano linijos ir atgal.


Keturių narių įgula sumušė rankomis tarpusavyje ir apkabino šeimos narius, atėjusius jų pasitikti į nusileidimo vietą.


„New Shepard“ kapsulė pasiekė 107 km aukštį ir leido keleiviams patirti nesvarumo būseną, kartu grožintis Žemės išlinkimu.


„Čia tamsu“, - sakė kosmoso ribą peržengusi aviatorė Wally Funk, prisijungusi prie J. Bezoso, jo brolio ir aštuoniolikmečio olando Oliverio Daemeno, kuris tapo visų laikų jauniausiu astronautu.


„Virgin Galactic“ įkūrėjas Richardas Bransonas į kosmosą pakilo liepos 11 dieną ir šiek tiek išsiveržė į priekį, šioje milijardierių dvikovoje aplenkdamas „Amazon“ įkūrėją.

REKLAMA


Bet „Blue Origin“ siekia aukščiau: didesnis ir aukštis, į kurį pakyla daugkartinio naudojimo „New Shepard“ kapsulė, palyginti su „Virgin“ kosminiu lėktuvu, platesni ir užmojai.


57 metų J. Bezosas įkūrė „Blue Origin“ 2000 metais, turėdamas tikslą vieną dieną pastatyti skraidančias kosmines kolonijas su dirbtine gravitacija, kuriose galėtų dirbti ir gyventi milijonai žmonių.


Šiandien bendrovė kuria orbitinę raketą „New Glenn“, galinčią gabenti sunkius krovinius, ir nusileidimo į Mėnulį aparatą, dėl kurio tikisi pasirašyti sutartį su NASA.


Pirmojo į kosmosą pakilusio amerikiečio Alano Shepardo vardu pavadinta „New Shepard“ suborbitinė raketa anksčiau atliko 15 nepilotuojamų skrydžių, siekiant ją išbandyti ir patikrinti saugos mechanizmus.


Pakilimas buvo šiek tiek atidėtas ir įvyko 16.12 val. Lietuvos laiku iš Teksaso vakaruose esančios vietovės, vadinamos „Launch Site One“, maždaug už 40 km į šiaurę nuo artimiausio Van Horno miesto.

REKLAMA


„Tai šiandien galėjo atrodyti lengva, bet tikrai nebuvo taip viskas lengva“, - sakė „New Shepard“ pagrindinis projektuotojas Gary Lai.


Kol kas į kosmosą neskrido vis dar neįvardytas asmuo, aukcione sumokėjęs 28 mln. dolerių už vietą kosminiame laive. Jis turėjo „planavimo problemų“ ir dalyvaus kitame skrydyje.


O. Daemeno tėvas, privataus kapitalo įmonės generalinis direktorius, buvo antrasis aukciono laimėtojas ir leido savo paaugliui sūnui tapti pirmuoju įmonės komerciniu klientu.


Po pakilimo „New Shepard“ nuskriejo kosmoso link 3 700 km per valandą greičiu, naudodama skysto vandenilio ir skysto deguonies variklį, kurio vienintelis šalutinis produktas yra vandens garai.


Kapsulė atsiskyrė nuo nešančiosios raketos ir, pakilus pakankamai aukštai, astronautai atsisegė saugos diržus ir tris ar keturias minutes patyrė nesvarumo būseną.


Nešančioji raketa autonomiškai grįžo į nusileidimo aikštelę, esančią į šiaurę nuo starto aikštelės, o kapsulė švelniai nusileido atgal į Žemę padedama trijų didžiulių parašiutų ir galiausiai atbulinio privairavimo įrenginio.


„Blue Origin“ išlieka gana paslaptinga dėl to, kas bus toliau. Bendrovė sako, kad šiemet planuoja dar du skrydžius, o kitais metais - „dar daugiau“.


Analitikai teigia, kad daug kas priklausys nuo ankstyvos sėkmės ir patikimos saugumo istorijos.


Generalinis direktorius Bobas Smithas sekmadienį atskleidė, kad kitas skrydis gali įvykti rugsėjį ar spalį, pridurdamas, kad „noras mokėti tebėra gana didelis“.


Kartu šis sektorius pradedamas kritikuoti dėl to, kad itin turtingi asmenys gali sau leisti skristi į kosmosą, o tuo pat metu Žemei kelia grėsmę klimato kaitos sukeltos nelaimės ir koronaviruso pandemija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)