Nuo 2030 m. Jungtinėje Karalystėje bus uždrausta prekiauti benzinu ir ir dyzelinu varomais automobiliais

Nuo 2030 m. Jungtinėje Karalystėje bus uždrausta prekiauti benzinu ir ir dyzelinu varomais automobiliais


Jungtinėje Karalystėje (JK) nuo 2030 m. bus uždrausta prekiauti benzinu ir dyzelinu varomais automobiliais. Tokius ketinimus paskelbė JK premjeras Borisas Johnsonas, trečiadienį plačiau pristatysiąs planuojamą įgyvendinti 10 punktų „Žaliosios pramonės revoliucijos“ planą.


B. Johnsonas planui ketina iš viso skirti 12 mlrd. svarų sterlingų (apie 13,4 mlrd. eurų). Šis planas esą sukurs iki 250 tūkst. naujų darbo vietų šalyje ir padės JK iki 2050 m. sumažinti anglies taršą iki nulio.


Tarp plane dėstomų siūlymų – per dešimtmetį keturgubai didinti jūrinių vėjo jėgainių pajėgumus ir didinti vandenilinio kuro gamybą pramonei, transportui, energijai gaminti bei asmeninėms gyventojų reikmėms.


Taip pat būtų investuojama į netaršų viešąjį transportą, mažiau taršius lėktuvus ir laivus bei siekiama padaryti vaikščiojimą ir važiavimą dviračiu patrauklesnius.


Dabartinė JK valdžia taip pat sieks šalį padaryti pasauline lydere anglies taršos pašalinimo iš atmosferos srityje, o Londono Sitį – „pasauliniu žaliųjų finansų centru“.


Britai taip pat planuoja išleisti 525 mln. svarų naujų branduolinių jėgainių kūrimui ir nedidelių modulinių reaktorių statybai.

REKLAMA


B. Johnsonas tikisi, kad ambicingi siūlymai padės sumažinti JK regioninę nelygybę ir koronaviruso pandemijos padarytą ekonominę žalą. Šie siūlymai taip pat yra vertinami kaip bandymas susiderinti su išrinktuoju JAV prezidentu Joe Bidenu prieš kitąmet Glazge vyksiančią Jungtinių Tautų (JT) klimato kaitos konferenciją.


„Mano 10 punktų planas padės sukurti, palaikyti ir apsaugoti šimtus tūkstančių žaliųjų darbo vietų ir priartėti prie nulinės taršos tikslo iki 2050-ųjų“, – sakoma B. Johnsono pranešime, paskelbtame iki skelbiant visas plano detales.


„Mūsų žaliąją pramonės revoliuciją varys vėjo turbinos Škotijoje ir Šiaurės Rytuose, elektromobiliai, pagaminti Vidurio Anglijoje ir naujausios technologijos, sukurtos Velse“, – teigė B. Johnsonas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)