Kalnų Karabachas: V. Putinas pokalbių į Maskvą pakvietė Azerbaidžano ir Armėnijos ministrus

Kalnų Karabachas: V. Putinas pokalbių į Maskvą pakvietė Azerbaidžano ir Armėnijos ministrus


Tęsiantis mūšiams dėl Kalnų Karabacho, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pokalbių į Maskvą penktadienį pakvietė Azerbaidžano ir Armėnijos užsienio reikalų ministrus. Po virtinės V. Putino pokalbių telefonu su abiejų susipriešinusių šalių vadovybėmis į Rusijos sostinę pakviesti diplomatijos vadovai, ketvirtadienio vakarą pranešė Kremlius.


Pokalbių, kuriems tarpininkaus Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, tikslas yra mūšių nutraukimas. V. Putinas paragino konfliktuojančias šalis „dėl humanitarinių priežasčių nutraukti mūšius Kalnų Karabache“, kad būtų galima pasikeisti žuvusiaisiais ir belaisviais.


Neaišku, ar konflikto šalys kvietimą priėmė. Armėnijos vadovybė iki šiol atmetė pokalbius su Azerbaidžanu, kol tęsiasi susirėmimai.


Rusija istoriškai laikoma Armėnijos gynėja ir turi čia karinę bazę. Kartu Maskva palaiko gerus santykius su Azerbaidžanu ir tiekia jam ginklus. Be to, Rusija nuo 1992 metų kartu su Prancūzija ir JAV vadovauja Europos saugumo organizacijos (ESBO) vadinamajai Minsko grupei, kuri įsteigta konfliktui Kalnų Karabache švelninti.

REKLAMA


Mūšiai tarp Armėnijos ir Azerbaidžano dėl Kalnų Karabacho atsinaujino rugsėjo 27 dieną. Abi pusės kaltina viena kitą atakomis prieš civilinius objektus ir civilius gyventojus. Tikslus aukų skaičius nežinomas, tačiau žuvusiųjų yra šimtai. Dešimtys tūkstančių žmonių paliko daugiausiai armėnų gyvenamą regioną.


Nepaisant tarptautinių raginimų skelbti paliaubas, ketvirtadienį mūšiai tęsėsi. Kalnų Karabachas tarptautinės teisės požiūriu yra Azerbaidžano dalis. Tačiau regione gyvena daugiausiai armėnai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)