Dėl ginčo tarp ES šalių gali būti neįvestos sankcijos Baltarusijai

Dėl ginčo tarp ES šalių gali būti neįvestos sankcijos Baltarusijai


Gali būti, kad planuojamos Europos Sąjungos (ES) sankcijos Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos rėmėjams kol kas nebus įvestos. Agentūros „dpa“ informacija, ES šalis Kipras grasina nepritarti baudžiamosioms priemonėms ir savo poziciją žada keisti tik tada, kai ES paskelbs sankcijas ir Turkijai.


Kipras ir Graikija jau seniai reikalauja ES griežčiau reaguoti į Turkijos vykdomą gamtinių dujų žvalgybą rytinėje Viduržemio jūros dalyje, kurią laiko nelegalia. Tačiau kitos ES valstybės mano, kad tai gali apsunkinti šiuo metu vykstančias tarpininkavimo pastangas ir todėl nori lukterėti.


Briuseliui Kipro elgesys yra labai nemalonus, nes pastaruoju metu keliskart skelbta, kad naujos sankcijos Baltarusijai gali įsigalioti jau netrukus. Baudžiamosiomis priemonėmis ES nori padaryti spaudimą šalies vadovybei ir parodyti solidarumą su žmonėmis.


Baltarusijoje nuo rugpjūčio 9 dieną vykusių rinkimų nesiliauja protestai ir streikai prieš prezidentą A. Lukašenką, kuris jau 26 metus autoritariškai valdo šalį.

REKLAMA


Remiantis dabartiniais planais, ES sankcijas taikytų dešimtims asmenų, kurie kaltinami prisidėję prie rinkimų rezultatų klastojimo ar smurtinio taikių protestų malšinimo. Tačiau pačio A. Lukašenkos kol kas sąraše nėra.


Kipro atstovybė ES savo blokados nekomentuoja. Tačiau užsienio reikalų ministras Nikosas Christodoulidisas jau rugpjūčio gale ES užsienio reikalų ministrų susitikime netiesiogiai pagrasino veto. „Mes nenorime dvigubų standartų“, - sakė jis, komentuodamas, ar jo šalis pritars sankcijoms Baltarusijai, jei nebus sankcijų Turkijai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)