Lenkija nenori matyti D.Grybauskaitės aukštuose Europos Sąjungos postuose

Lenkija nenori matyti D.Grybauskaitės aukštuose Europos Sąjungos postuose


Antrąją ir paskutinę kadenciją baigianti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė laikoma pernelyg didele individualiste, kas veikiausiai niekais paverčia jos šansus kovoje dėl Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko posto, rašo trečiadienį Lenkijos laikraštis „Rzeczpospolita“.


Kaip neoficialiai sužinojo leidinys, Lenkija nenori D.Grybauskaitės aukštuose ES postuose.


Laikraštis primena, kad Briuselyje tęsiasi užkulisinės derybos dėl kandidatūrų į penkis aukščiausius postus Europos Sąjungoje. Donaldas Tuskas per ES viršūnių susitikimą birželio 20-21 dienomis turi pateikti penkių pavardžių paketą. Kandidatų į EVT pirmininko postą, t. y. į D.Tusko įpėdinius, sąraše yra ir kadenciją baigianti Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė.


„Ji atitinka visus kriterijus, aštuonerius metus yra EVT narė, buvo komisarė, be to, yra moteris, ir dar iš Vidurio ir Rytų Europos. Jeigu būtų viso regiono kandidatė, tai tikriausiai gautų šį postą“, - neoficialiai sakė laikraščiui ES diplomatas.


Kitas šaltinis priduria, kad D.Grybauskaitė yra individualistė ir nekelia didelio savo kolegų entuziazmo. Anot jo, gal ir būtų pritarta jos kaip regiono atstovės kandidatūrai, bet kol kas tokio pasiūlymo nėra.

REKLAMA


„Niekas jos nesiūlo. O Vyšegrado grupė (V4 - Lenkija, Vengrija, Čekija ir Slovakija) yra prieš“, - sako aukšto rango Vakarų diplomatas.


Tad ko nori V4? Oficialus kandidatas yra socialistas iš Slovakijos Marošas Šefčovičius, EK pirmininko pavaduotojas. Bet neoficialiuose pokalbiuose šių šalių atstovai tik šypsosi ir teigia, jog tai anaiptol nereiškia, kad jie atkakliai gins šią kandidatūrą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)