Antrus metus iš eilės Toronto kino festivalyje – lietuviško filmo premjera

Antrus metus iš eilės Toronto kino festivalyje – lietuviško filmo premjera


Antrus metus iš eilės viename svarbiausių pasaulyje 43-iajame tarptautiniame Toronto kino festivalyje prisistatys ir Lietuva. Šiandien prasidedančiame vienuolikos dienų kino renginyje didžiausiame Kanados mieste pasaulinę premjerą surengs režisierės Marijos Kavtaradzės debiutinis ilgametražis vaidybinis filmas „Išgyventi vasarą“, susitikime su festivalio žiūrovais dalyvaus į Torontą vykstantys filmo kūrybinės komandos atstovai. Festivalio kino mugės Europos stende kaip tarptautinės organizacijos „European Film Promotion“ oficialus narys nacionalinę kino industriją reprezentuos Lietuvos kino centras.


Jaunosios kartos režisierės ir scenaristės Marijos Kavtaradzės kelio drama „Išgyventi vasarą“, kurią prodiusuoja Marija Razgutė („Čiobreliai“ (M-Films)) ir Klementina Remeikaitė („Afterschool“), bus pristatyta Toronto kino festivalio „Atradimų“ programoje. Filmo pasaulinė premjera įvyks jau rytoj, rugsėjo 7 d. Į šią režisierių pirmiesiems ir antriesiems ilgametražiams filmams skirtą festivalio programą pernai buvo atrinkta ir Eglės Vertelytės tragikomedija „Stebuklas“.

REKLAMA


Filme „Išgyventi vasarą“, kuriame nagrinėjama jaunų ir iš pažiūros sveikų žmonių, sergančių nematomomis psichikos ligomis, tema, pagrindinius vaidmenis atlieka Indrė Patkauskaitė, Paulius Markevičius ir Gelminė Glemžaitė.


M.Kavtaradzės „Išgyventi vasarą“ kartu su kitais Toronto kino festivalio dalyviais varžysis dėl žiūrovų populiariausiam kino darbui skiriamo „Grolsch People’s Choice“ apdovanojimo ir gali tikėtis Tarptautinės kino kritikų federacijos (FIPRESCI) įvertinimo, kuriuo apdovanojamas geriausias „Atradimų“ programos filmas. Svarbu paminėti, kad lietuviškas filmas jau užsitikrino platinimo galimybes užsienyje – neseniai pasirašyta sutartis su kompanija „Heretic Outreach“ (Graikija).


Toronto kino festivalyje taip pat įvyks filmo „Pasaulio šerdis“ (Rusija, Lietuva), režisuoto žinomos rusų kino kūrėjos Natalios Meshchaninovos ir koprodiusuojamo lietuvių prodiuserės Dagnės Vildžiūnaitės („Just a moment“), tarptautinė premjera. Filmas atrinktas į festivalio „Šiuolaikinio pasaulio kino“ programą, jo gamybą parėmė Lietuvos kino centras.

REKLAMA


Toronto kino festivalio Industrijos centre įsikūrusiame Europos kiną populiarinančios organizacijos „European Film Promotion“ (EFP) „Europe! Umbrella“ stende tarp 14 čia dalyvausiančių EFP narių bus ir Lietuva. Jau trečius metus festivalyje rengiamame bendrame EFP narių stende, kuris tapo centrine susitikimų vieta Europos kinu besidominčiai profesionalų auditorijai, Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė turės galimybę pristatyti festivalyje dalyvaujančius lietuvių kino kūrėjų filmus ir šalies kino industrijos rinką tarptautinei kino bendruomenei, plėsti bendradarbiavimo ryšius su potencialiais partneriais, finansuotojais, įvairių kino industrijos sričių atstovais.


Lietuviškų akcentų Toronto kino festivalyje yra ir daugiau. Į festivalio „Atradimų“ programą įtrauktas norvegų režisierės Camillos Strøm Henriksen filmas „Feniksas“ (Norvegija, Švedija) buvo filmuojamas Lietuvoje ir pasinaudojo šalyje filmų gamybai taikoma mokestine lengvata. Festivalyje bus taip pat parodytas žymaus ukrainiečių režisieriaus Sergejaus Loznicos naujausias vaidybinis filmas „Donbasas“, prie kurio kūrimo prisidėjo lietuvių kino kūrėjai – montažo režisierius Danielius Kokanauskis ir Lietuvoje gyvenantis garso režisierius Vladimiras Golovnickis.


Rugsėjo 6–16 dienomis vyksiantis tarptautinis Toronto kino festivalis – vienas didžiausių ir reikšmingiausių kino renginių pasaulyje, kuriame bus pristatyta per 300 naujausių kino darbų bei tikimasi pritraukti iki 500 000 žiūrovų.


Lietuviško filmo „Išgyventi vasarą“ gamybą bei pristatymą festivalyje parėmė Lietuvos kino centras.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)