Ambasadorius: sunku įsivaizduoti, kad Lenkija jėga grąžintų šaukiamojo amžiaus ukrainiečius į tėvynę

Ambasadorius: sunku įsivaizduoti, kad Lenkija jėga grąžintų šaukiamojo amžiaus ukrainiečius į tėvynę


Lenkijos ambasadorius Ukrainoje Jarosławas Guzy mano, kad jo šalis neišsiųs karo prievolininkų ukrainiečių į tėvynę.


Diplomatas tai pareiškė interviu naujienų agentūrai „Ukrinform“.


„Gana sunku įsivaizduoti, kad Lenkijos valdžia jėga grąžintų šaukiamojo amžiaus vyrus į Ukrainą. To nebus. Vokietija jau pareiškė, kad tokie vyrai gali pasilikti šalyje net ir neturėdami galiojančių kelionės dokumentų. Tikiuosi, kad taip pat tęsis ES šalių diskusija (šiuo klausimu)“, – sakė jis.


J. Guzy pažymėjo, jog Lenkijos padėtis skiriasi nuo kai kurių Vakarų šalių situacijos, nes joje gyvena milijonai ukrainiečių, ir jis puikiai supranta iššūkius, iškilusius Ukrainos vyriausybei.


„Apskritai mes turime panašią istorinę patirtį: jei vyksta karas, turi gintis. Tačiau iš tikrųjų ne visi žmonės yra pasirengę tai daryti. Prisimenu, kaip, prasidėjus plataus masto karui, daug ukrainiečių grįžo į Ukrainą. Bet suprantu, kad visi savanoriai tai jau padarė. Galbūt padės kokios nors paskatos“, – svarstė ambasadorius.


Diplomatas įsitikinęs, kad daug kas priklauso nuo karinės situacijos, kuri dabar yra labai sunki.


„Mano asmenine nuomone, tai - pareiga (tarnyba kariuomenėje). Bet mano asmeninė nuomonė nereiškia, kad aš raginčiau versti kariauti tuos, kurie nenori grįžti į Ukrainą“, – pridūrė J. Guzy.

REKLAMA


Kaip anksčiau buvo pranešta, Ukrainos užsienio reikalų ministerija davė nurodymą visų šalies diplomatinių įstaigų vadovams laikinai sustabdyti visus konsulinius veiksmus Ukrainos šaukiamojo amžiaus piliečių atžvilgiu. Tad vyrai nuo 18 iki 60 metų negalės gauti pasų, būdami už Ukrainos ribų.


Aukščiausiosios Rados priimtas ir Ukrainos prezidento pasirašytas mobilizacijos įstatymas įsigalios gegužės 18 d.


Ukrinform, ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 20 (2024)

    Savaitė - Nr.: 20 (2024)