Izraelis sudavė smūgį Iranui

Izraelis sudavė smūgį Iranui


Keršydamas už savaitgalį įvykdytą išpuolį, Izraelis sudavė smūgį Iranui, ketvirtadienio naktį pranešė JAV žiniasklaida.


„ABC“ ir „CBS News“ apie smūgius pranešė ankstyvą penktadienio rytą Vidurio Rytų laiku, cituodamos oficialius JAV asmenis. Nei Baltieji Rūmai, nei Pentagonas šios informacijos kol kas nekomentavo.


Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Iranas virš kelių miestų įjungė savo oro gynybos sistemą, o oficialusis šalies transliuotojas paskelbė, kad netoli šalies centrinėje dalyje esančio Isfahano miesto buvo girdėti sprogimai.



Izraelis perspėjo duosiantis atkirtį po to, kai Iranas savaitgalį į Izraelį paleido šimtus raketų ir dronų. Daugelis iš jų buvo neutralizuoti.


Šis smūgis buvo suduotas po išpuolio prieš Irano konsulatą Damaske, dėl kurio daugelis kaltina Izraelį.


Izraelis puolė ir kariuomenės pozicijas Sirijoje


Penktadienį Izraelis smūgiavo į Sirijos kariuomenės pozicijas šalies pietuose, pranešė Sirijos vyriausybė ir padėtį stebinti organizacija, prieš tai JAV žiniasklaidai pranešus, kad Izraelis smogė savo didžiausiam varžovui Iranui.


Sirijos gynybos ministerijos pareiškime sakoma, kad Izraelis „surengė ataką naudodamas raketas (...) nukreiptas į mūsų oro gynybos objektus pietiniame regione“, ir padarė materialinės žalos.


Didžiojoje Britanijoje įsikūręs Sirijos žmogaus teisių stebėjimo centras pranešė, kad Izraelis taikėsi į kariuomenės radiolokatoriaus poziciją pietinėje Daros provincijoje, užfiksuotas Izraelio lėktuvų įsiveržimas į Sirijos oro erdvę. Pasak organizacijos vadovo Rami Abdelio Rahmano, antskrydžiai įvyko „tuo metu, kai Izraelio oro pajėgos intensyviai skraidė virš Daros regiono“, Sirijos oro gynyba nesiėmė jokių veiksmų.

REKLAMA


Nuo 2011 m. Sirijoje prasidėjusio pilietinio karo Izraelio kariuomenė šiaurinėje kaimynėje surengė šimtus smūgių, nukreiptų į kariuomenę ir Irano remiamus kovotojus. Atakų padaugėjo po spalio 7 d., kai Izraelis pradėjo karą Gazos Ruože su Irano remiama palestiniečių grupuote „Hamas“.


Pastarieji smūgiai suduoti anksti penktadienį pranešus apie sprogimus Vidurio Irane, aukšti JAV pareigūnai tvirtino, jog tai buvo Izraelio ataka. Irano naujienų agentūra „Fars“ pranešė apie tris sprogimus netoli karinės bazės Isfahano provincijoje. Valstybinė naujienų agentūra IRNA tvirtino, kad „didelės žalos nepadaryta“.


Izraelis perspėjo, kad duos atkirtį po balandžio 13-osios naktį surengtos precedento neturėjusios atakos, per kurią Iranas paleido į Izraelį šimtus bepiločių orlaivių ir raketų. Tai buvo Teherano atsakas į Izraelui priskiriamą mirtiną smūgį Irano konsulatui Damaske.


Jungtinės Valstijos buvo iš anksto įspėtos


Jungtinėms Valstijoms buvo iš anksto pranešta apie Izraelio smūgį Iranui, tačiau šiai operacijai jos nepritarė ir ją vykdant nedalyvavo, cituodama oficialius asmenis pranešė JAV žiniasklaida.

REKLAMA


Remdamosis informuotų šaltinių ir vieno oficialaus JAV asmens pateikta informacija, NBC ir CNN pranešė, kad Izraelis iš anksto įspėjo Vašingtoną apie planuojamą surengti ataką.



Įvairūs tinklai citavo oficialių asmenų žodžius, patvirtinančius, kad Iranui tikrai buvo suduotas smūgis, o CNN, remdamasi vieno oficialaus asmens suteikta informacija, nurodė, kad smūgio taikinys nebuvo branduolinis objektas.


Izraelis ketvirtadienį informavo Jungtines Valstijas artimiausiomis dienomis suduosiantis atsakomąjį smūgį Iranui, naujienų agentūrai CNN nurodė aukštesniojo rango JAV pareigūnas.


„Mes tokiam atsakui nepritarėme“, – naujienų agentūros CNN pranešime cituojami oficialaus asmens žodžiai.


Baltieji Rūmai Izraelio smūgio kol kas nekomentavo.


Atsakydamas į naujienų agentūros AFP užklausą, Pentagonas atsakė: „Šiuo metu nieko pasiūlyti negalime“.


Irane virš keleto miestų buvo įjungta oro gynybos sistema, praneša valstybinė žiniasklaida, o oficialusis transliuotojas nurodė, kad netoli Isfahano miesto centrinėje šalies dalyje buvo girdėti sprogimai.


Izraelis perspėjo duosiantis atkirtį po to, kai Iranas savaitgalį į savo didžiausią priešą paleido šimtus raketų ir dronų. Daugelis iš jų buvo neutralizuoti.


Savaitgalio ataka buvo surengta po išpuolio prieš Irano konsulatą Damaske, dėl kurio daugelis kaltina Izraelį.


Irano žiniasklaida: branduoliniai objektai Isfahane yra „visiškai saugūs“


Irano vietinė žiniasklaida penktadienį pranešė, kad branduoliniai objektai, esantys netoli Isfahano miesto centrinėje šalies dalyje, kur pirma buvo girdėti sprogimai, yra „visiškai saugūs“.


„Branduoliniai objektai Isfahano provincijoje yra visiškai saugūs“, – remdamasi „patikimų šaltinių“ informacija pranešė naujienų agentūra „Tasnim“.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)