JAV Atstovų Rūmuose šią savaitę bus balsuojama dėl vilkinamos pagalbos Ukrainai

JAV Atstovų Rūmuose šią savaitę bus balsuojama dėl vilkinamos pagalbos Ukrainai


JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Mike‘as Johnsonas pranešė, kad respublikonų kontroliuojami rūmai šią savaitę balsuos dėl pagalbos Ukrainai ir Izraeliui įstatymų projektų, kurių priėmimas ne vieną mėnesį strigo dėl dešiniųjų pažiūrų respublikonų partijos atstovų daromo spaudimo.


„Šią savaitę svarstysime atskirus struktūriškai ir tinkamai pakeistus įstatymų projektus... dėl mūsų sąjungininko Izraelio finansavimo, pagalbos Ukrainai jos kare su Rusijos agresija, mūsų sąjungininkų Indijos ir Ramiojo vandenyno regione stiprinimo (ir) papildomų priemonių, skirtų kovoti su mūsų priešais ir sustiprinti mūsų nacionalinį saugumą“, – socialiniame tinkle „X“ rašė M. Johnsonas.


Amerikos pagalba šioms dviem šalims nusilpo, politikams nesugebant dėl jos susitarti Kongrese, kur kandidato į prezidentus nuo respublikonų partijos D. Trumpo sąjungininkas M. Johnsonas blokuoja pirmiau pasiūlytą ir Senate jau priimtą 95 mlrd. JAV dolerių pagalbos paketą, kurį prezidentas Joe Bidenas nori skirti Izraeliui, Ukrainai bei Taivanui.

REKLAMA


„Dėl papildomos pagalbos paketo, koks yra parengtas dabar, Senate nebalsuosime, – pirmadienį kalbėdamas su žurnalistais sakė M. Johnsonas, turėdamas omenyje 95 mlrd. JAV dolerių paketą. – Už kiekvieną iš šių priemonių balsuosime atskirai.“


Pirmiau Baltieji Rūmai atmetė mintį, kad galetų būti priimtas koks nors įstatymo projektas, kuriame būtų numatyta pagalbos skirti tik Izraeliui.


„Su atskiru pagalbos paketu nesutiksime. Atskiras paketas Izraeliui ir Ukrainai nepadėtų“, – per spaudos konferenciją sakė Baltųjų Rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.


Kalbant apie pagalbą Ukrainai, M. Johnsonas vaikšto peilio ašmenimis, kadangi D. Trumpas ir kraštutinių dešiniųjų pažiūrų įstatymų leidėjai Atstovų Rūmuose yra skeptiškai nusiteikę dėl to, kad Kyjivui derėtų skirti milijardus JAV dolerių apsiginti nuo rusų okupantų pajėgų.


Ukrainą pastaraisiais mėnesiais vis labiau gniuždo tai, kad Vakarai delsia suteikti jai pagalbą, kurią taip pat sudarytų oro gynybos sistemos, gyvybiškai būtinos, norint atremti rusų atakas.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)