Kinijos kredito reitingo perspektyva sumažinta iki neigiamos

Kinijos kredito reitingo perspektyva sumažinta iki neigiamos


Reitingų agentūra „Fitch“ trečiadienį pranešė sumažinusi Kinijos kredito reitingo perspektyvą iki neigiamos.


Atitinkamas sprendimas „atspindi didėjančią riziką Kinijos viešųjų finansų perspektyvai, nes šalies ekonomikos perspektyvos yra labiau neapibrėžtos“, pranešime spaudai teigė agentūra.


„Dideli fiskaliniai deficitai ir didėjanti valstybės skola pastaraisiais metais reitingų požiūriu sumažino fiskalines atsargas“, – perspėjo agentūra.


Ji pridūrė, kad tampa „vis labiau tikėtina, jog fiskalinė politika atliks svarbų vaidmenį palaikant augimą ateinančiais metais, o tai gali palaikyti nuolatinę skolos didėjimo tendenciją“.


Pekino finansų ministerija netrukus pareiškė, kad toks „Fitch“ sprendimas „verčia apgailestauti“.


„Rezultatai liudija, kad „Fitch“ kredito reitingų metodologijos indikatorių sistema nesugebėjo veiksmingai ir proaktyviai parodyti“ Pekino pastangas skatinti ekonomikos augimą, pareiškime nurodė ministerija.


Tačiau „Fitch“ patvirtino Kinijos „A+“ kredito reitingą, o tai, anot agentūros, atspindi šios šalies „didelę ir diversifikuotą ekonomiką, vis dar tvirtas BVP augimo perspektyvas, palyginus su kitomis šalimis, svarbų vaidmenį pasaulinėje prekyboje prekėmis, tvirtus išorės finansus ir rezervinės valiutos juanio statusą“.

REKLAMA


Kinijos pareigūnai susiduria su sunkumais bandydami paskatinti antrą pagal dydį pasaulio ekonomiką. Jie grumiasi su įvairiais iššūkiais, įskaitant užsitęsusią krizę nekilnojamojo turto sektoriuje, didėjantį jaunimo nedarbą ir silpną pasaulinę kiniškų prekių paklausą.


Pastaraisiais mėnesiais politikos formuotojai paskelbė apie tikslinių priemonių seriją bei didelę vyriausybės obligacijų emisiją, kad būtų galima padidinti išlaidas infrastruktūrai ir paskatinti vartojimą.


Praėjusį mėnesį Pekinas nustatė 5 proc. ekonomikos augimo tikslą 2024 m. Tai – ambicingas užmojis. Lyderiai pripažino, kad bus sudėtinga jį pasiekti.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)