Europos Sąjunga griežtins kovą su narkotikų kontrabanda uostuose

Europos Sąjunga griežtins kovą su narkotikų kontrabanda uostuose


Europos Sąjungos šalys planuoja imtis griežtesnių veiksmų kovoje su organizuotu nusikalstamumu ir prekyba narkotikais, į šalių bloką patenkančiais per uostus.


Šiuo keliu atplaukia maždaug 70 proc. kokaino, pasibaigus Briuselyje įvykusiam ES vidaus reikalų ministrų susitikimui pirmadienį sakė ES vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson.


„Esu tikra, kad šią tendenciją galime apgręžti.“


Viena iš sričių, kurioms turi būti skiriama daugiau dėmesio – bendradarbiavimas su tokiomis šalimis gamintojomis, kaip Ekvadoras, Bolivija ir Kolumbija, pridūrė Y. Johansson.


Sausį buvo įsteigtas Europos uostų aljansas, kurio tikslas yra kovoti su narkotikų kontrabanda. Be kita ko, muitinei turėtų būti suteikta galimybių uostuose vykdyti tikslingesnes patikras.


Nusikaltėlių gaujos ateityje galėtų būti aktyviau patraukiamos baudžiamojon atsakomybėn, tuo tikslu pasitelkiant Europolą ir Europos prokuratūrą.


Nusikaltėliai neteisėtas prekes į ES per uostus įveža konteineriuose. Svarbų vaidmenį užsiimant narkotikų kontrabanda vaidina tokie didieji Europos uostai, kaip Antverpenas, Roterdamas, Hamburgas ir Bremerhafenas.


ES Komisijos teigimu, vien Belgijos Antverpeno uoste valdžios institucijos 2023 m. sulaikė 121 toną kokaino – rekordinį šių narkotikų kiekį, kuris praėjusių metų „laimikį“ viršijo 10 proc.


DPA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)