Prancūzijos prezidentas pažadėjo išsimaudyti Senos upėje

Prancūzijos prezidentas pažadėjo išsimaudyti Senos upėje


Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo išsimaudyti Senoje ir tokiu būdu atkreipti dėmesį į tai, kaip ši upė buvo išvalyta artėjant Paryžiaus olimpinėms žaidynėms.


„Aš tai padarysiu, bet datos nepasakysiu. Jūs visi rizikuojate ten būti“, – šypsodamasis E. Macronas ketvirtadienį sakė žurnalistams per olimpinio kaimelio šiaurinėje Paryžiaus dalyje atidarymo ceremoniją.


Prancūzijos valdžia lenktyniauja su laiku, kad pagerintų Senos upės vandens kokybę. Liepos 26-rugpjūčio 11 dienomis vyksiančiose Olimpinėse žaidynėse ten vyks atvirų vandenų plaukimas ir triatlonas.


Buvo išleista 1,4 mlrd. eurų nuotekų ir lietaus vandens valymo įrenginiams Paryžiaus regione atnaujinti, siekiant pagerinti Senos ir jos pagrindinio intako Marnos vandens kokybę.


Tačiau praėjusiais metais teko atšaukti tris bandomuosius renginius Senos upėje dėl padidėjusių E.Coli – bakterijos, randamos žmonių išmatose, – rodiklių, o jei prieš Olimpines žaidynes būtų didelių liūčių, renginiai gali būti ir atšaukti, pripažįsta organizatoriai.

REKLAMA


Paryžiaus merė Anne Hidalgo taip pat pažadėjo prieš Olimpines žaidynes išsimaudyti upėje.


Po žaidynių merija planuoja upėje įrengti tris viešas maudymosi vietas, kad po 1923 metais įvesto draudimo Senoje vėl būtų galima maudytis.


„Paryžiaus regiono žmonės turės Senos ir Marnos upes, kurių įvaizdis ir naudojimas pasikeis“, – pridūrė E. Macronas ir pavadino tai „svarbiu žaidynių palikimu“.


Per Olimpines žaidynes Senos upė atliks svarbų vaidmenį – liepos 26 dieną, per įspūdingą atidarymo ceremoniją, istoriniu vandens keliu plauks nacionalinės sporto komandos.


Šį mėnesį organizatoriai patyrė išgąstį, kai turistinis laivas atsitrenkė į vieną iš tiltų ir apgadino jo konstrukciją, todėl dalis jo buvo uždaryta eismui. Tačiau miesto valdžia įsitikinusi, kad iki žaidynių tiltas bus suremontuotas.


46 metų E. Macronas anksčiau žaidė futbolą, tenisą ir boksavosi, todėl tikisi, kad Olimpinės žaidynės paskatins sportinės veiklos suaktyvėjimą visoje Prancūzijoje.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)