JAV Senato respublikonai turės ieškoti naujo lyderio

JAV Senato respublikonai turės ieškoti naujo lyderio


82 metų JAV politikos veteranas Mitchas McConnellas pareiškė, kad vėliau šiais metais atsistatydins iš Respublikonų partijos Senato mažumos lyderio pareigų. Jis įeis į istoriją kaip ilgiausiai JAV istorijoje – septynias kadencijas – dirbęs Senato lyderis.


„Šiandien stoviu prieš jus, pone Prezidente ir mano kolegos, norėdamas pasakyti, kad tai bus paskutinė mano, kaip Respublikonų lyderio, kadencija“, – sakė M. McConnellas parlamento rūmuose.


Į šį netikėtą pareiškimą abiejų partijų įstatymų leidėjai reagavo jam skirtais audringais plojimais.


M. McConnellas nuo 2015 metų buvo įtakingas ir iš esmės neginčijamas respublikonų lyderis Senate, o 2009-2017 metais jis buvo partijos kovų prieš Baracko Obamos politiką priešakyje.


Jis prisidėjo prie Donaldo Trumpo atėjimo į valdžią 2017 metų sausį, kai partijoje vyko dramatiški pokyčiai, o paskui susipyko su D. Trumpu dėl šio nepagrįstų teiginių apie neva jo laimėtus 2020 metų rinkimus.

REKLAMA


Nuo 2022 metų vasarį prasidėjusios Rusijos invazijos į Ukrainą M. McConnellas buvo vienas garsiausių JAV paramos Ukrainai šalininkų.


Tačiau praėjusią vasarą kilo abejonių dėl M. McConnello darbingumo, nes kelis kartus kalbėdamas viešai jis sustingdavo ir užsikirsdavo.


Kovo mėnesį jis buvo paguldytas į ligoninę po to, kai vakarienės metu nukrito ir patyrė smegenų sukrėtimą bei šonkaulio lūžį ir dėl to buvo priverstas šešioms savaitėms palikti darbą.


Tačiau jis tvirtai atsisakė atsistatydinti ir atmetė užuominas, kad nebėra pakankamai sveikas eiti pareigas.


Pasak naujienų agentūros AP, M. McConello sprendimas trauktis akcentuoja Respublikonų partijoje vykstantį galingą ideologinį perėjimą nuo prezidento Ronaldo Reagano – tradicinio konservatizmo ir tvirtų tarptautinių aljansų šalininko, prie D. Trumpo, kuriam būdingas ugningas, dažnai izoliacionistinis populizmas.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)