Europos Sąjunga svarsto 20 mlrd. eurų vertės atsarginį planą Ukrainai Vengrijos veto atveju

Europos Sąjunga svarsto 20 mlrd. eurų vertės atsarginį planą Ukrainai Vengrijos veto atveju


Europos Sąjunga rengia rezervinę priemonę, pagal kurią Ukrainai būtų suteikta iki 20 mlrd. eurų parama ir kuri leistų apeiti Vengrijos veto.


Alternatyvių pagalbos Kyjivui variantų paieška tuo atveju, jei blokui nepavyktų išspręsti esamų nesutarimų, ES prasidėjo iš karto po to, kai valstybių narių vadovai anksčiau šį mėnesį nesugebėjo susitarti dėl siūlomo 50 mlrd. eurų ketverių metų paketo Ukrainai.


Šiuo metu praktiškiausias būdas apeiti Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano veto, jei jis nuspręstų jį pareikšti vasario 1 dieną vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime, yra modelis, numatantis valstybių narių garantijas ES biudžetui iki 20 mlrd. eurų – tai leistų Europos Komisijai Kyjivo naudai kapitalo rinkose pasiskolinti iki 20 mlrd. eurų.


Priemonės detalės vis dar aptariamos, o galutinė jos apimtis bus nustatyta atsižvelgiant į Ukrainos poreikius tam tikru metu.


Panaši schema buvo taikoma 2020 metais per COVID-19 pandemiją, kai Europos Komisija ES šalims skyrė iki 100 mlrd. eurų finansavimą.


Pasirinkus šį variantą nereikėtų garantijų ir vieningos paramos iš visų 27 ES valstybių narių, be to, būtų galima apeiti tikėtiną Vengrijos veto.

REKLAMA


Šiuo tikslu kai kurioms valstybėms narėms, įskaitant Vokietiją ir Nyderlandus, reikės parlamento sutikimo suteikti nacionalines garantijas. Tai gali užtrukti, tačiau ES tikisi, kad reikiamos procedūros bus atliktos iki kovo, kai ES turės suteikti pagalbą Ukrainai.


ES pabrėžia, kad šiandien nėra jokių techninių problemų, susijusių su biudžeto lėšų skyrimu Kyjivui, tačiau politiškai „viskas yra sudėtingiau“.


Vienas iš schemos, susijusios su nacionalinio biudžeto garantijomis, trūkumų yra tas, kad ji apsiribos tik paskolomis ir neapims ES dotacijų. Tačiau valstybės narės gali savarankiškai teikti dotacijas Ukrainai dvišaliu pagrindu.


Tuo pat metu ES nagrinėja galimybę tęsti šių metų schemą, pagal kurią ES galėjo pervesti 18 mlrd. eurų pigių paskolų Ukrainai laikotarpiui nuo kelių mėnesių iki metų. Šiam žingsniui patvirtinti reikia paprastos daugumos šalių balsų.


Kartu ES pabrėžia, kad geriausias variantas tebėra patvirtinti ketverių metų pagalbos Ukrainai paketą, kuris pirmą kartą buvo pasiūlytas birželio mėnesį, bet kurį blokavo Vengrija.


Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad JAV Kongresas gali patvirtinti pagalbą Ukrainai bet kurią dieną po sausio 9-osios, kai Atstovų Rūmai po žiemos atostogų atnaujins darbą.


Financial Times inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)