V. Zelenskis: ES stojimo derybos būtų motyvacija Ukrainai

EPA-ELTA nuotr.


Nepaisant atsargių signalų iš Briuselio, Ukraina ir toliau tikisi greito sprendimo dėl ES stojimo derybų pradžios.


„Nelaukiame dovanų, tačiau norėčiau, jog būtų atsižvelgta į tai, kad esame kariaujanti šalis“, – sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis Kyjive spaudos konferencijoje su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu.


Stojimo derybų startas, anot V. Zelenskio, būtų „motyvuojantis ir mobilizuojantis sprendimas“. Kyjivas esą pasirengęs įgyvendinti visus reikalavimus.


Spaudos konferencijoje dalyvavo ir Moldovos prezidentė Maja Sandu, kuri taip pat tikisi greitos ES stojimo derybų pradžios savo šaliai.


ES plėtra būtų investicija į žemyno saugumą ir aiškus bloko įsipareigojimas dėl taikos, argumentavo ji. M. Sandu ragino visas šalis nares kitą mėnesį Briuselyje vyksiančiame ES viršūnių susitikime vienbalsiai paremti stojimo derybų su Moldova ir Ukraina pradžią.


Europos Komisija lapkričio pradžioje rekomendavo pradėti ES stojimo derybas su abiem kaimyninėmis šalimis. Tačiau antradienį Kyjivę viešėjęs EVT pirmininkas Ch. Michelis įspėjo, kad greitas sprendimas dėl stojimo derybų starto nėra savaime suprantamas.


Dalis ES narių esą aiškiai pareiškė, kad norėtų gerai pagalvoti prieš priimdamos sprendimą dėl kito žingsnio stojimo procese.


DPA, ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)