Ukraina gynybai išleis pusę 2024 metų savo biudžeto

Ukraina gynybai išleis pusę 2024 metų savo biudžeto


Ukrainos įstatymų leidėjai balsavo už 2024 metų valstybės biudžetą, pagal kurį pusė visų valstybės išlaidų bus skiriama gynybai.


Nuo karo pradžios tiek Kyjivas, tiek Maskva smarkiai padidino karines išlaidas, skirtas ginklų ir amunicijos gamybai, nes rengiasi ilgam ir užsitęsusiam karui.


Ukrainos finansų ministerijos duomenimis, gynybai bus išleista beveik 1,7 trln. grivinų (apie 47 mlrd. JAV dolerių), t. y. maždaug tiek pat, kiek ir 2023 metais.


Ši suma yra didesnė nei išlaidos švietimui, socialinei ir sveikatos apsaugai kartu sudėjus ir sudaro maždaug pusę visų šalies planuojamų 93 mlrd. dolerių išlaidų.


Ukraina, norėdama išlaikyti savo ekonomiką karo metu, buvo smarkiai priklausoma nuo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Vakarų sąjungininkių, pavyzdžiui, JAV finansinės paramos.


Šalis teigė, kad jai reikia 41 mlrd. JAV dolerių išorinės paramos, kad galėtų kitais metais padengti kasdienes išlaidas, t. y. maždaug tiek pat, kiek TVF prognozavo, kad reikės 2023 metais.

REKLAMA


„Valstybės biudžeto prioritetai yra aiškūs: gynybinių pajėgumų stiprinimas, gyventojų apsauga, parama veteranams, socialinių standartų kėlimas ir ekonomikos atsigavimas“, – teigė Finansų ministerija.


„Turėsime daugiau bepiločių orlaivių ir savų ginklų, kad galėtume greitai laimėti“, – pridūrė ji.


Prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį vakare savo kalboje sakė, kad biudžeto ištekliai bus skiriami „pergalei pasiekti“.


„Visi matome žmones, reikalaujančius, kad biudžeto lėšos būtų skiriamos gynybai padėti, o ne gatvėms asfaltuoti ir remontuoti, – sakė V. Zelenskis. – Tai yra teisinga. Visi ištekliai turėtų būti naudojami tam, kad Ukraina taptų stipresnė“.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)