JAV: Rusija finansuoja antiukrainietišką dezinformacijos kampaniją Lotynų Amerikoje

JAV: Rusija finansuoja antiukrainietišką dezinformacijos kampaniją Lotynų Amerikoje


JAV teigia, kad Rusijos vyriausybė šiuo metu vykdo nuolatinę ir gerai finansuojamą dezinformacijos kampaniją visoje Lotynų Amerikoje, be kita ko, užtvindydama žiniasklaidą propaganda ir melagingomis naujienomis, kuriomis siekiama pakirsti paramą Ukrainai ir pakurstyti prieš JAV ir NATO nukreiptas nuotaikas.


Taip teigiama JAV valstybės departamento interneto svetainėje paskelbtame pranešime.


Jame pažymima, kad trys Rusijos organizacijos – Socialinio dizaino agentūra (SDA), Interneto plėtros institutas ir „Structura“ – koordinavo Lotynų Amerikai skirtą informacijos manipuliavimo kampaniją, kuria siekiama skatinti Rusijos strateginius interesus regione kitų šalių sąskaita, atvirai ir slapta įtraukiant vietos žiniasklaidą bei įtakingus asmenis, siekiant skleisti dezinformaciją ir propagandą.


„Tai yra „įtaką už pinigus“ darančios įmonės, turinčios stiprius techninius pajėgumus, patirties išnaudojant atvirą informacinę aplinką ir skleidžiant dezinformaciją bei propagandą Rusijos užsienio įtakos tikslais“, – sakoma pranešime.

REKLAMA


Visų pirma Rusija naudojasi žiniasklaidos ryšiais Argentinoje, Bolivijoje, Čilėje, Kolumbijoje, Kuboje, Meksikoje, Venesueloje, Brazilijoje, Ekvadore, Panamoje, Paragvajuje, Peru ir Urugvajuje, kad skleistų savo propagandą, silpnintų paramą Ukrainos kovai su Rusijos invazija ir kurstytų antiamerikietiškas ir prieš NATO nukreiptas nuotaikas.


Komandos Rusijoje kuria turinį, kuris siunčiamas apmokytiems žurnalistams Lotynų Amerikoje, kad šie jį peržiūrėtų, suredaguotų ir galiausiai paskelbtų žiniasklaidoje, teigė JAV valstybės departamentas.


Departamentas pagrindiniais šią medžiagą platinančiais šaltiniais įvardijo ispanų kalba leidžiamą internetinį leidinį „Pressenza“, kurio interneto svetainėje nurodoma, kad jis buvo įkurtas 2009 metais Milane, Italijoje, o nuo 2014 metų registruotas Ekvadore, ir Čilės „El Ciudadano“.


Rusijos ambasados Lotynų Amerikoje ir valstybės finansuojama žiniasklaida koordinuoja pastangas stiprinti prokremliškas žinutes, skleisti antiamerikietiškus naratyvus ir plėtoti partnerystę tarp Rusijos valstybinės žiniasklaidos ir vietos žiniasklaidos, trečiųjų šalių ambasadų regione, kurios laikomos promaskvietiškomis, ir vietos žurnalistų, teigė Valstybės departamentas.

REKLAMA


Kaip pažymi „Reuters“, spalio 20 dieną JAV paskelbė išslaptintą žvalgybos vertinimą, išsiųstą daugiau nei 100 šalių vyriausybėms, kuriame teigiama, kad Maskva naudoja šnipus, socialinę žiniasklaidą ir Rusijos valstybinę žiniasklaidą, siekdama pakirsti visuomenės pasitikėjimą demokratinių rinkimų sąžiningumu.


Europos Sąjunga liepos mėnesį įvedė sankcijas „Socialinio dizaino agentūrai“ ir „Structura“, apkaltinusi jas propagandos skleidimu remiant Rusijos karą prieš Ukrainą.


UKRINFORM inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)