Vokietijos kairiųjų populistų lyderė siekia įkurti naują partiją

Vokietijos kairiųjų populistų lyderė siekia įkurti naują partiją


Charizmatiška Vokietijos kairiųjų populistų lyderė Sahra Wagenknecht padėjo pamatus naujai partijai, kuri, kaip tikimasi, pritrauks rėmėjų iš atgimstančios kraštutinės dešinės ir dar labiau suskaldys politinį kraštovaizdį.


Kraštutinių kairiųjų partijos „Die Linke“ parlamentarė Sahra Wagenknecht, nuo pat Berlyno sienos griuvimo laikų tvirtai stovinti politikos opozicijoje, pareiškė, kad steigia naują savo vardu pavadintą politinę asociaciją.


Sahros Wagenknecht aljansas (BSW), kuriam priklauso dar devyni deputatai, paliks „Linke“ ir susitelks į savo partijos kūrimą iki kitų metų pradžios, sakė ji žurnalistams.


„Taip, kaip dabar viskas vyksta, tęstis nebegali“, – 54 metų S. Wagenknecht sakė gausiai į spaudos konferenciją susirinkusiems žurnalistams. „Priešingu atveju tikriausiai po 10 metų neatpažinsime savo šalies“, – sakė ji, pasmerkdama „nekontroliuojamą migraciją“, kurią ji kaltino dėl kylančių „problemų mūsų mokyklose, visų pirma skurdžiuose rajonuose".

REKLAMA


S. Wagenknecht teigė, kad jos naujoji politinė partija taip pat žymi ryškų atotrūkį nuo „aklo, atsitiktinio ekologinio aktyvizmo, dėl kurio pragyvenimas žmonėms tampa dar brangesnis, o klimatui nuo to geriau netampa“.


Partiją „Linke“, turinčią Rytų Vokietijos komunizmo ir Vakarų Vokietijos darbininkų judėjimo šaknų, jau seniai krečia nesutarimai, o S. Wagenknecht komandos pasitraukimas galiausiai gali reikšti jos pabaigą.


Tačiau politikos analitikai daugiausia dėmesio skiria galimai grėsmei, kurią BSW kelia kraštutinių dešiniųjų partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), sustiprėjusiai dėl migracijos baimės ir renkančiai apie 22 proc. rinkėjų balsų, t. y. daugiau nei visos trys kanclerio Olafo Scholzo valdančiosios koalicijos partijos.


Sekmadienį dienraščio „Bild“ paskelbti nepriklausomo viešosios nuomonės tyrimų instituto INSA atliktos apklausos rezultatai parodė, kad 27 proc. Vokietijos rinkėjų teigė, kad galbūt palaikytų naująją kraštutinių kairiųjų partiją.

REKLAMA


„Wagenknecht vardas yra patrauklus. Tai rodo apklausos, – pirmadienį sakė „Der Spiegel“ žurnalistas Mathieu von Rohr. – Gali būti, kad rinkoje yra niša jos antiamerikietiškumo, (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino apologijos, socializmo, migracijos skepticizmo, taip pat atvirumo sąmokslo teorijoms mišiniui“.


S. Wagenknecht, kaip politinių pokalbių laidų dalyvė, dažnai kaltino Vakarus ir NATO dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, pandemijos metu kurstė abejones dėl vyriausybės priemonių, skirtų kontroliuoti koronaviruso plitimą.


Kitais metais rinkimai vyks dviejose Rytų Vokietijos žemėse, kuriose AfD turėtų gerai pasirodyti, todėl analitikai teigė, kad naujoji S. Wagenknecht partija gali suskaldyti rinkėjų balsus ir apsunkinti pagrindinių demokratinių partijų galimybes formuoti vyriausybę.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)



Daugiau >>