Lenkija apkaltino Rusiją istorijos klastojimu

Lenkija apkaltino Rusiją istorijos klastojimu


Ankstų penktadienio rytą sakydamas kalbą Vesterplatėje, netoli Gdansko, kur 1939 m. rugsėjo 1 d. vokiečių karo laivui bombardavus lenkų garnizoną nuaidėjo pirmieji karo šūviai, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pareiškė, kad „šiandien kai kurie mėgina iškreipti istoriją“.


„Kalbu apie tuos „ekspertus“, daugiausia rusus, ir Rusijos valdžios institucijas, kurios mėgina perrašyti istoriją“, – sakė jis.


„Niekas nepakeis istorijos, niekas nepakeis istorinės tiesos, niekas, laimei, nepakeis išlikusių dokumentų, nuotraukų, kuriose matyti, kaip vokiečių, nacių ir rusų, sovietų kareiviai glėbesčiuojasi ir šypsosi vienas kitam; raudona žvaigždė kartu su svastika; ir vieni, ir kiti norėjo valdyti Europą ir tautas“, – sakė A. Duda.


Nors Vokietija vėliau įsiveržė į Sovietų Sąjungą, „anksčiau ši žemė – Vidurio Europos žemė, lenkų, lietuvių, latvių ir estų žemė buvo permirkusi krauju“, sakė A. Duda, akivaizdžiai turėdamas galvoje sovietų invaziją ir kaimyninių šalių okupaciją.


Lenkija jau seniai kaltina Rusiją pastangomis sumenkinti ar net išbalinti sovietų įsiveržimą į Lenkiją ir Baltijos šalis bei po jo sekusią žiaurią okupaciją. Pastaraisiais metais šie kaltinimai tapo dar stipresni dėl to, jog Kremlius pasitelkia iškreiptą požiūrį į istoriją, kad pateisintų savo karą Ukrainoje.


PAP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)