Europos Sąjunga per metus sutaupė dujų už 12 mlrd. eurų

Europos Sąjunga per metus sutaupė dujų už 12 mlrd. eurų


Nuo karo Ukrainoje pradžios Europos Sąjunga sutaupė dujų už 12 mlrd. eurų dėl padidėjusios vėjo ir saulės energijos gamybos, teigiama energetikos analitinio centro „Ember“ ataskaitoje.


„Dėl didėjančių pajėgumų ir palankių oro sąlygų vėjo ir saulės energija nuo karo pradžios pagamino rekordinį kiekį ES elektros energijos“, – rašoma tyrime.


Per pastaruosius 12 mėnesių ES pagamino 10 proc., t. y. 50 teravatvalandžių (TWh), daugiau vėjo ir saulės energijos, palyginti su tuo pačiu 2021-22 metų laikotarpiu.


Norint pagaminti tuos pačius 50 TWh elektros energijos, būtų reikėję 90 TWh dujų. Tokio dujų kiekio importas būtų kainavęs 12 mlrd. eurų.


Nepaisant sutaupytų lėšų, dujų importas į ES sumažėjo tik 5 procentais, teigia „Ember“. Šiuo metu rusiškos dujos sudaro 16 proc. importo į bloką, palyginti su 40 proc. prieš metus.


„Praėjus Rusijos niokojančio karo Ukrainoje metams, ES ir toliau labai svarbu sparčiai plėtoti saulės ir vėjo energijos naudojimą, kad pasiektų nuolatinę energetinę nepriklausomybę“, – teigia pagrindinė tyrimo autorė Sarah Brown.


Ataskaitos išvadose teigiama, kad iškastinio kuro pakeitimas vėjo ir saulės energija yra vienintelis būdas ES „pasiekti ilgalaikį energetinį saugumą ir nepriklausomybę“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)