U. von der Leyen: Putinas norėjo nužudyti europietišką Ukrainos svajonę, tačiau šiandien ji juda ES link

U. von der Leyen: Putinas norėjo nužudyti europietišką Ukrainos svajonę, tačiau šiandien ji juda ES link


Putinas norėjo nužudyti europietiškąją Ukrainos svajonę, tačiau ji šiandien, kaip niekada greitai ir ryžtingai, juda Europos Sąjungos (ES) link, tvirtina Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen.


„Apsilankę Kijeve, mes sutarėme dėl kelrodžio plano, kaip būtų dar galima pagerinti Ukrainos galimybes naudotis mūsų rinka. Putinas norėjo nužudyti europietiškąją Ukrainos svajonę. Šiandien Ukraina juda Europos Sąjungos link, ir ji juda kaip niekada greitai ir kaip niekada ryžtingai”, – Europos Parlamente Strasbūre teigė U. von der Leyen.


Ji pažymėjo, kad taip pat yra silpninamos Rusijos ekonominės galimybės išlaikyti savo karo mašiną.


„Mes jau įgyvendinome 9 sankcijų paketus. Rusijos ekonomika smunka. Kad išlaikytume spaudimą, mes siūlome 10-ą sankcijų paketą. Ten bus numatyti nauji prekybos apribojimai ir sustiprinta technologijų eksporto į Rusiją kontrolė. Tai sudarys 11 milijardų eurų. Mes siūlysime uždrausti eksportuoti daugiau kaip 10 elektronikos elementų tipų, kurie naudojami karinėms technologijoms”, – sakė EK pirmininkė.

REKLAMA


U. von der Leyen tikino, kad ES užtikrina nuolatinius finansinės pagalbos srautus Ukrainai ir 2023 m. Pasak jos, Europa taip pat remia Ukrainos įmones ir padeda šaliai eksportuoti savo prekes į visą pasaulį bei tokiu būdu, nuo Rusijos agresijos besiginančios šalies įmonės jau užsidirbo 20 mlrd. eurų.


„Mes užtikrinsime nuolatinius finansinės pagalbos srautus 2023 metais. Kaip žinote, ta pirmoji 18 milijardų eurų paramos dalis jau pasiekė Ukrainą. Mes tą paramą teiksime stabiliai. Prognozuojama, kad ji bus teikiama kiekvieną mėnesį. Mes tai pažadėjome ir tą pažadą vykdysime. Europa remia Ukrainos įmones ir piliečius, kurie dirba, nepaisant karo. Čia mes naudojamės bendros rinkos potencialu. Mes taip pat padedame taisyti elektros tinklus, padedame Ukrainai eksportuoti savo prekes į visą pasaulį. Ir tai jau padėjo Ukrainos įmonėms užsidirbti 20 mlrd. eurų pajamų karo laikotarpiu“, – sakė ji.


EK pirmininkė pažymėjo, kad jeigu buvo galvojančių, jog Europai bus galima daryti spaudimą dėl buvusio priklausomybės nuo rusiškų dujų ir naftos, tai jie labai klydo.

REKLAMA


„Šiandien, praėjus metams po karo pradžios, tas kažkas jau pralaimėjo energetinį karą, kurį pats ir pradėjo. Mes persigrupavome, persirikiavome, padedami savo kitų partnerių. Ir jau matome, koks yra rezultatas. Rusijos pajamos iš dujų ir naftos pardavimų, ypač iki Europą, nusmuko dviem trečdaliais. Mes apribojome kainą naftai. Ir dėl to Rusija kiekvieną dieną netenka 160 mln. eurų”, – akcentavo U. von der Leyen.


„Mūsų ekonomika šiandien yra tvirtesnė, negu buvo manoma, kad ji taps. Ir mes tikrai galime padidinti savo augimo prognozes. Tuo tarpu Kremliui jau tenka parduoti savo aukso rezervą dėl to, kad negauna pajamų iš naftos”, – tvirtino ji.


Galiausiai U. von der Leyen tikino, kad Ukrainos atkūrimas ir jos kelias į ES yra neatsiejami dalykai, o Kyjivo noras tapti ES dalimi yra grindžiamas nuopelnais ir reformomis, kurios kitoms reikalautų daugybės metų.


„Ukrainiečiai daro pažangą, nes jie visa širdimi ir siela siekia narystės. Ukrainos tautą apibrėžia ne tik jos istorija ar paveldas, tai yra tauta, kurią apibrėžia jos svajonės. Ir Europa yra viena iš tų svajonių. Įgyvendinkime šias svajones remdami Ukrainą tiek, kiek reikės. Tam, kad ateitų ta diena, kai Ukrainos žmonių atstovai rastų savo vietas ir dirbtų šioje salėje (Europos Parlamento salėje)”, – pažymėjo EK pirmininkė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)