Švedija nori grįžti prie „dialogo“ su Turkija

Švedija nori grįžti prie „dialogo“ su Turkija


Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas antradienį pareiškė norintis atkurti „dialogą“ su Turkija, nes derybos dėl Švedijos stojimo į NATO įstrigo, kai prie Ankaros ambasados Stokholme buvo sudegintas koranas.


„Mūsų bendra žinia yra ta, kad norime paraginti nusiraminti, pamąstyti, nurimti šiame procese, kad galėtume grįžti prie veikiančių Švedijos, Suomijos ir Turkijos derybų dėl mūsų bendros narystės NATO“, – per spaudos konferenciją sakė U. Kristerssonas. Jis pridūrė, kad nori grįžti prie „dialogo“.


Turkija atidėjo NATO susitikimą su Švedija ir Suomija

Turkija neribotam laikui atidėjo naują derybų su Švedija ir Suomija ratą dėl šių Šiaurės šalių narystės NATO, antradienį pranešė Turkijos valstybinė žiniasklaida.


Remiantis Turkijos diplomatiniais šaltiniais pranešta, kad derybos turėjo būti surengtos kitą mėnesį.


Turkija tokį sprendimą priėmė kitą dieną, kai prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas perspėjo Švediją, kad nepalaikys jos siekio prisijungti prie JAV vadovaujamo Vakarų gynybos Aljanso.

REKLAMA


Šalių paraiškas įstoti į  NATO turi ratifikuoti visos Aljanso, kuriam priklauso ir Turkija, narės. Ankarą papiktino protestas, per kurį savaitgalį prie Turkijos ambasados Stokholme buvo sudegintas koranas.


Suomija antradienį pirmą kartą užsiminė, kad dėl Stokholmo diplomatinių problemų su Ankara gali svarstyti galimybę įstoti į NATO ne kartu su Švedija.


Ankstesniuose trišaliuose NATO derybų ratuose dalyvavo Užsienio reikalų ministerijos pareigūnai, daugiausia dėmesio buvo skirta Turkijos reikalavimams, įskaitant reikalavimą išduoti dešimtis įtariamųjų, daugiausia kurdų.


Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO narės, dar neratifikavusios istorinio Šiaurės šalių sprendimo atsisakyti karinio neprisijungimo politikos, šį posūkį lėmė Rusijos invazija į Ukrainą. Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pažadėjo, kad kitą mėnesį šalies parlamentas ratifikuos dokumentus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)