Paskelbus apie dalinę mobilizaciją, Rusijoje „tirpsta“ lėktuvų bilietai į vieną pusę

Paskelbus apie dalinę mobilizaciją, Rusijoje „tirpsta“ lėktuvų bilietai į vieną pusę


Trečiadienį paskelbus apie Rusijoje pradedamą dalinę mobilizaciją, šalyje pradėjo „tirpti“ lėktuvų bilietai į vieną pusę, praneša agentūra „Reuters“.

„Google Trends“ duomenimis, Rusijoje išaugo populiariausios lėktuvų bilietų platformos „Aviasales“ paieškų skaičius. Oficialus pranešimas apie mobilizacijos pradžią pakurstė būgštavimus, kad kai kuriems rusams gali būti uždrausta išvykti iš šalies.


Anot „Aviasales“, trečiadienį buvo išparduoti tiesioginiai skrydžiai iš Maskvos į Stambulą ir Jerevaną – tiek Turkija, tiek Armėnija iš rusų nereikalauja vizų. Nebuvo prieinami ir kai kurie skrydžiai su persėdimu, pavyzdžiui, į Tbilisį. Tuo metu pigiausi skrydžiai į Dubajų kainavo daugiau kaip 300 tūkst. rublių (per 5 tūkst. eurų) – tai atitinka maždaug penkis vidutinius atlyginimus.


A. Navalnas: mobilizacija Rusijoje lems didžiulę tragediją


Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas trečiadienį pareiškė, kad Rusijoje skelbiama dalinė mobilizacija lems „didžiulę tragediją“.


„Tai lems didžiulę tragediją ir daugybę mirčių... siekdamas išsaugoti savo įtaką, Putinas įžengė į kaimyninę šalį, pradėjo žudyti jos žmones ir dabar į karą siunčia daugybę Rusijos piliečių“, – teigė A. Navalnas, nuotoliniu būdu pasirodęs teismo posėdyje.

REKLAMA


ES: mobilizacija rodo V. Putino neviltį


Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas iš dalies mobilizuoti kariuomenę bei siekis skubiai balsuoti už okupuotų teritorijų aneksiją rodo jo „neviltį“ dėl Maskvos karinių nesėkmių Ukrainoje, trečiadienį pareiškė Europos Sąjungos (ES) atstovas.


„Tai tik dar vienas įrodymas, kad V. Putino nedomina taika, kad jis suinteresuotas eskaluoti savo agresijos karą“, – sakė ES atstovas Peteris Stano.


„Tai taip pat dar vienas jo nevilties dėl to, kaip vyksta jo agresija prieš Ukrainą, požymis“.


VRM: grėsmių lygis Lietuvoje išlieka nepakitęs, Rusijos piliečių atvykimui apribojimai išlieka


Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės vadovaujamas Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komitetas apsvarstęs galimas Rusijoje paskelbtos dalinės mobilizacijos pasekmes konstatavo, kad tiesioginis grėsmės lygis Lietuvai dėl to nepakito ir šiuo metu nėra jokios būtinybės imtis papildomų saugumo priemonių.

REKLAMA


Sustiprintas tik už šalies gyventojų saugumą atsakingų tarnybų budrumo lygis. Taip pat išlieka sustiprinta sienos su Rusija ir Baltarusija kontrolė. 


Nesikeis nei vizų išdavimo Rusijos piliečiams, nei jų patekimo į Lietuvą tvarka. Ir toliau į Lietuvą bus įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys Rusijos piliečiai.


Dalinė mobilizacija nėra automatinis pagrindas suteikti Rusijos piliečiams prieglobstį. Kiekvienas atvejis bus vertinamas individualiai, siekiant išvengti grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui ir išlaikyti duris atviras pilietinės visuomenės bei opozicijos atstovams. Toliau vyksta reguliarios konsultacijos su regioniniai partneriais ir ES lygiu dėl reagavimo būdų.


Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komitete dalyvauja VRM, KAM, URM, SAM, SADM, Vyriausybės kanceliarijos, saugumo ir teisėsaugos tarnybų atstovai.


V. Putinas pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų paskelbė dalinę mobilizaciją, perspėdamas Vakarus, kad jei jie ir toliau tęs, pasak jo, „branduolinį šantažą“, Maskva atsakys visu savo didžiuliu arsenalu.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)