Vengrija grasina blokuoti ES sankcijų Rusijai pratęsimą

Vengrija grasina blokuoti ES sankcijų Rusijai pratęsimą


Vengrija, ES diplomatų duomenimis, grasina blokuoti sankcijų Rusijai pratęsimą. Keli pareigūnai antradienį agentūrai dpa sakė, jog taip šalis siekia, kad būtų atšauktos baudžiamosios priemonės trims rusų oligarchams – Ališeriui Usmanovui, Piotrui Avenui ir Viktorui Rašnikovui.


ES diplomatai atkreipė dėmesį į tai, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas vis dar palaiko gana gerus santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir jau praėjusiais mėnesiais kelis kartus torpedavo baudžiamąsias priemones. ES, pavyzdžiui, dėl Vengrijos pasipriešinimo turėjo atsisakyti planuotų sankcijų rusų stačiatikių bažnyčios vadovui patriarchui Kirilui ir visiško naftos embargo.


Minėti oligarchai yra tarp 1 200 asmenų, kuriems ES dėl jų paramos V. Putino Ukrainos politikai yra įvedusi sankcijas. Baudžiamosios priemonės numato jų turto įšaldymą, jiems draudžiama atvykti į ES.


Sankcijos, kad nesibaigtų jų galiojimas, turi būti pratęstos iki kitos savaitės ketvirtadienio. Sprendimas ES lygiu šiuo klausimu, diplomatų duomenimis, turėjo būti priimtas šį trečiadienį. Tačiau dabar reikalingos tolesnės derybos.

REKLAMA


Vengrijos atstovai ES antradienį kol kas viešai savo reikalavimų nepaaiškino. Vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacsas vakare Budapešte pasakė tik tiek, jog kartais kyla abejonių, ar tam tikrų asmenų sankcionavimas yra pakankamai pateisinamas.


A. Usmanovą ir P. Aveną ES priskiria prie oligarchų, turinčių ypač artimų ryšių su V. Putinu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)