Lenkijoje – savanorių bumas: į savanorišką karinę tarnybą užsirašė daugiau kaip 13 tūkst. žmonių

Lenkijoje – savanorių bumas: į savanorišką karinę tarnybą užsirašė daugiau kaip 13 tūkst. žmonių


Iki šiol į savanorišką pagrindinę karinę tarnybą užsirašė daugiau kaip 13 tūkst. žmonių. Tai televizijos kanalui „TVP Info“ pareiškė Lenkijos nacionalinės gynybos ministras Mariuszas Błaszczakas.


Jis tikisi, kad artimiausiomis savaitėmis padaugės žmonių, norinčių šitaip susieti savo gyvenimą su Lenkijos armija.


„Manome, kad rugsėjį, spalį ir lapkritį savanorių skaičius išaugs. Šįmet esame parengę 15 tūkst. vietų. Jei reikės, pasirūpinsime, kad jų būtų daugiau. Svarbu, kad kuo daugiau žmonių būtų parengta ir mokėtų naudoti ginklą“, - sakė ministras.


Lenkijoje priimtu Tėvynės gynimo įstatymu buvo įvesta pagrindinė savanoriška karinė tarnyba. Ją gali atlikti visi piliečiai, anksčiau netarnavę kariuomenėje.


Kaip anksčiau buvo pranešta, kariu norintis tapti savanoris turės įveikti du mokymo etapus – iš pradžių jo lauks 28 dienų bazinis rengimas, o paskui 11 mėnesių specialus rengimas savo dalinyje. Visą šį laiką kariškis galės gyventi savo namuose, o ne kareivinėse, ir gaus eilinio algą (apie 1 000 eurų per mėnesį).


Šiuo metu šalies ginkluotosiose pajėgose tarnauja 144 000 kariškių – 111 500 karių profesionalų ir 32 000 teritorinės gynybos pareigūnų. Be to, Lenkijos kariuomenės rezervą sudaro 1,7 mln. žmonių.

REKLAMA


Lenkija planuoja padvigubinti karių profesionalų skaičių iki 300 000.


Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Lenkijos vyriausybė pradėjo svarstyti planus, kaip sustiprinti šalies gynybos pajėgumus gresiant rusų invazijos pavojui. Buvo aptarta daug projektų – nuo Lenkijos gynybos biudžeto didinimo iki privalomo vaikų mokymo šaudyti bendrojo lavinimo mokyklose įvedimo. 







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)