J. Stoltenbergas: Rusija kelia tiesioginę grėsmę NATO saugumui

J. Stoltenbergas: Rusija kelia tiesioginę grėsmę NATO saugumui


Trečiadienį Madride susitikę NATO lyderiai ketina pripažinti Rusiją grėsme jų saugumui, reaguodami į karą prieš Ukrainą jie pertvarkys Aljanso gynybą, sakė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.


„Mes aiškiai pasakysime, kad Rusija kelia tiesioginę grėsmę mūsų saugumui“, – sakė J. Stoltenbergas prieš paskelbiant naują NATO strateginį planą. J. Stoltenbergas sakė, kad susitikimas Madride yra „istorinis ir transformuojantis“ septynis dešimtmečius gyvuojančiam Aljansui, kuris kovoja su Maskvos invazijos į Ukrainą padariniais.


„Susitinkame pačiame rimčiausios nuo Antrojo pasaulinio karo saugumo krizės, su kuria susiduriame, viduryje“, – sakė J. Stoltenbergas.


NATO ketina pradėti didžiausią nuo šaltojo karo pabaigos gynybos ir atgrasymo pajėgumų atnaujinimą, stiprindama pajėgas rytiniame flange ir masiškai padidindama turimų aukštos parengties karių skaičių.


Be to, atnaujinant pagrindinę „strateginę koncepciją“, Aljansas pirmą kartą atkreips dėmesį į Kinijos didėjančios galios keliamą iššūkį. „Kinija nėra priešas, -  sakė J. Stoltenbergas. - Tačiau, žinoma, turime atsižvelgti į padarinius mūsų saugumui, kai matome, kad Kinija daug investuoja į naujus šiuolaikinius karinius pajėgumus, ilgojo nuotolio raketas ar branduolinius ginklus ir taip pat bando kontroliuoti svarbiausią infrastruktūrą, pavyzdžiui, 5G“.


Šį pokytį žymi tai, kad pirmą kartą NATO viršūnių susitikime dalyvaus partnerių Pietų Korėjos ir Japonijos lyderiai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>