V. Zelenskis: Ukraina pasirengusi dirbti, kad taptų visateise ES nare

V. Zelenskis: Ukraina pasirengusi dirbti, kad taptų visateise ES nare


Ukraina pasirengusi dirbti, kad taptų visateise Europos Sąjungos (ES) nare, pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis, keturiems atvykusiems ES lyderiams viešai parėmus Kyjivo siekį prisijungti prie bloko.


„Esame pasirengę dirbti, kad mūsų valstybė taptų visateise ES nare“, – sakė V. Zelenskis prieš kitą savaitę vyksiantį ES vadovų viršūnių susitikimą, kuriame Kyjivo prašymui, kad Ukraina taptų kandidate į nares, greičiausiai bus uždegta žalia šviesa.


„Ukrainiečiai jau užsitarnavo teisę eiti šiuo keliu ir gauti šį kandidatės statusą“.


Europos Komisija pateiks rekomendaciją, ar suteikti Ukrainai ES kandidatės statusą


Europos Komisija penktadienį pateiks rekomendaciją, ar suteikti Ukrainai ES kandidatės statusą. Neabejojama, kad Ursulos von del Leyen vadovaujama institucija pasisakys už tai, kad Rusijos užpultai šaliai toks statusas būtų suteiktas. Tačiau iki paskutinės akimirkos nėra aišku, ar rekomendacija nebus susieta su kokiais nors ribojimais.

REKLAMA


Remdamosi Europos Komisijos rekomendacija, ES šalys tada turės spręsti dėl tolesnių veiksmų. Vyriausybių pozicijos šiuo klausimu smarkiai skiriasi. Portugalija ir Nyderlandai, diplomatų duomenimis, pavyzdžiui, šį žingsnį laiko per ankstyvu ir grynai simboliniu. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas tuo tarpu ketvirtadienį pasisakė už tai, kad Ukraina taptų ES kandidate.


Ukraina kovo mėnesį, netrukus po Rusijos invazijos vasario 24-ąją, pateikė paraišką tapti ES nare. ES valstybės tada pavedė Europos Komisijai paruošti rekomendaciją.


ES šalių lyderiai sprendimą dėl Ukrainos stojimo prašymo gali priimti ketvirtadienį Briuselyje prasidėsiančiame viršūnių susitikime.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)