NASA: ugnikalnio išsiveržimo Tongoje jėga prilygo keliems šimtams Hirošimų (VIDEO)

NASA: ugnikalnio išsiveržimo Tongoje jėga prilygo keliems šimtams Hirošimų (VIDEO)


Povandeninio ugnikalnio išsiveržimo prie Tongos krantų sprogstamoji jėga buvo gerokai didesnė, palyginti su virš Hirošimos sprogusia atomine bomba, pranešė NASA mokslininkai.


NASA Žemės observatorijos teigimu, Hunga Tonga-Hunga Haapai ugnikalnis išsiveržimo metu spjaudėsi nuolaužomis, kurios kartais pasiekdavo 40 km aukštį. JAV kosmoso agentūros teigimu, ši erupcija buvo šimtus kartų stipresnė, palyginti su 1945-aisiais ant Japonijos Hirošimos miesto numesta atomine bomba.


„Manome, kad erupcijos metu išsiskyrusi energija prilygo nuo 5 iki 30 megatonų (5–30 mln. tonų) dinamito“, – pranešime spaudai teigė NASA mokslininkas Jimas Garvinas. Palyginimui, atominės bombos Hirošimoje galia vertinama maždaug 15 kilotonų (15 tūkst. tonų) dinamito.



NASA nurodė, kad išsiveržimo metu „sunyko“ Hunga Tonga-Hunga Haapai vulkaninė sala, kuri buvo išsidėsčiusi už 65 km į šiaurę nuo Tongos sostinės Nukualofos.


Po išsiveržimo visas Tongos salynas buvo apklotas nuodingais pelenais, kurie užteršė geriamąjį vandenį ir sunaikino pasėlius. Pranešta apie mažiausiai trijų žmonių mirtis. Nelaimės padarinių mastas lieka neaiškus, kadangi po išsiveržimo nutrūko beveik visi ryšiai su salomis.


Japonija, Naujoji Zelandija ir Australija pradėjo svarbiausių pagalbos priemonių tiekimą, tačiau laikomasi visų saugumo standartų, siekiant neatvežti į Tongą koronaviruso.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)