Izraelio tyrimas: ketvirtoji dozė nepakankamai apsaugo nuo omikron

Izraelio tyrimas: ketvirtoji dozė nepakankamai apsaugo nuo omikron


Ketvirtoji vakcinos dozė, anot Izraelyje vykdomo tyrimo, nepakankamai apsaugo nuo omikron atmainos. Užsikrečia ir keturiomis dozėmis paskiepyti asmenys, pirmadienį sakė profesorė Gili Regev iš Šibos ligoninės prie Tel Avivo.


Praėjus dviem savaitėms po ketvirtosios „Biontech“/“Pfizer“ preparato dozės, stebimas  „gražus“ antikūnų lygio padidėjimas. Jų skaičius net būna šie tiek didesnis nei po trečio skiepo. Tačiau apsisaugoti nuo omikron atmainos to nepakanka, sakė mokslininkė. Kartu ji pažymėjo, kad tai tarpiniai rezultatai, todėl tikslesnių duomenų ji pateikti nenori.


Apie 150 tyrimo dalyvių prieš dvi savaites gavo ketvirtąją „Biontech“/“Pfizer“ vakcinos dozę. Prieš savaitę dar 120 dalyvių po trijų „Biontech“/‘Pfizer“ preparato dozių buvo suleista ketvirtoji „Moderna“ dozė. Abiejų grupių rezultatai po savaitės buvo labai panašūs. „Nematome didelio skirtumo“, - sakė G. Regev.


„Sprendimas Izraelyje nusilpusio imuniteto žmonėms suleisti ketvirtą dozę gali suteikti nedidelį pranašumą, - kalbėjo profesorė. – Tačiau ne pakankamą, kad ją (ketvirtąją dozę) reikėtų skirti visiems gyventojams“.

REKLAMA


Šiuo metu Izraelyje ketvirtąja doze gali skiepytis ir vyresni nei 60 metų amžiaus gyventojai bei medicinos personalas. Turėdama omenyje preliminarius tyrimų rezultatus, G. Regev kalbėjo apie „dilemą“, ar vyresniems nei 60-ies sveikiems žmonėms reikėtų duoti ketvirtąją dozę.


Visiškai pasiskiepijusiais Izraelyje šiuo metu laikoma tik 62 proc. gyventojų iš 9,4 mln. Tai dviem dozėmis paskiepyti žmonės, kai po antrojo skiepo praėjo ne daugiau kaip šeši mėnesiai, ir stiprinančiąją dozę gavę gyventojai. 30 proc. gyventojų visiškai nepasiskiepiję, 8 proc. skiepo galiojimas baigėsi.  Trečiąją dozę yra gavę 4,4 mln. izraeliečių, daugiau kaip 537 000 – ir ketvirtąją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)