„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.

„SAVAITĖ“ REKOMENDUOJA


Renginiai sausio 9 – 15 d.


Sausio 9 d. Pirmadienis


Saksofonų kvartetas „Katarsis4″
Vieta: Kauno menininkų namai
Laikas: 19 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Saksofonų kvartetas „Katarsis4″ kurį sudaro Danielius Pancerovas (altinis/baritoninis saksofonas), Arminas Bižys (altinis/baritoninis saksofonas), Kazimieras Jušinskas (sopraninis/altinis saksofonas), Algirdas Janonis (altinis saksofonas) kviečia paklausyti improvizacinių kompozicijų! Saksofonų kvartetas „Katarsis4″ susibūrė 2015 m. pavasarį. Šiuos muzikantus suvienijo bendros idėjos bei požiūris į muziką bei jos atlikimą.


Pirmosios repeticijos prasidėjo tiesiog nuo minčių bei garsų, ko pasekoje gimė unikalios kompozicijos kurių niekad nerašydavome natomis,tačiau intuityviai žinodavome ką turime daryti, bei kad svarbiausia yra klausytis vienas kito ir surasti bendrumą tarp skirtingų garsų. Nors ir kompozicijos buvo pusiau laisvai atliekamos, jose visuomet įsipindavo lietuvių liaudies motyvai, ritmika kuri staigiai galėdavo persipinti į muzikinį žanrą minimalizmą ir t.t. Ieškome prasmės ne rezultate, o pačiame procese, nes dažniausiai viskas kas gimsta čia ir dabar, klausantis vienas kito, sukuria autentišką skambesį bei savitai įdomu tiek mums tiek klausytojui. 

REKLAMA



Sausio 10 d. Antradienis


Filmo „Mergina su perlo auskaru“ peržiūra
Vieta: Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Aleksoto padalinys
Laikas: 13 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Sausio 10 d. 13 val. maloniai kviečiame į filmo „Mergina su perlo auskaru“ pristatymą ir peržiūrą (rež. P. Webber, 2004 m.) Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Aleksoto padalinyje (Veiverių g. 43). 


* * *


Antidekalogas "Plėšikai"
Vieta: Nacionalinis Kauno dramos teatras
Laikas: 18 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


„Plėšikai“ – tai  pseudo trileris nedviprasmišku pavadinimu.


Rimti vyrukai juodais kostiumais. Jų žaislai – ginklai, nuolatinė palydovė – žavi blondinė, o rankose – paslaptingi lagaminėliai. Gyvenimas kupinas įtampos ir intrigų, nes iškreiptame gangsterių pasaulyje nėra vietos padorumui ir sąžinei…Ir visa tai tik apsvaigusiai Šilerio vaizduotei pagerbti!


Spektaklio pagrindas – šiuolaikinio žmogaus ironiškas požiūris į viską, kas kažkada būdavo suheroinama, iškeliama virš kasdienybės, laikoma Dievo apsireiškimu ar likimu. Scenoje juokiamasi net iš paties teatro, iš jam rašytos pjesės, iš herojus vaidinančių aktorių…Tačiau ironiškoje atmosferoje iškyla dabartinio žmogaus baimės ir nemeilės šmėklos, kurios priverčia dekalogą skaityti visiškai kitaip: „Bijok savoartimo, kaip pats savęs“.


Ir visgi absurdiškas gyvenimo paveikslas pateikiamas kaip jaukus žaidimas-trileris. Režisierius XVIII a. F. Šilerio pjesę skaito jau šiandieninio žmogaus akimis, tad ir universalios dekaloginės vertybės primenamos be atgrasios didaktikos, tik koketiškai provokuojant žiūrovo sąmonę.


Kam skirtas spektaklis? Tam, kas dar netapo žmogumi, ar tapo jau nebe žmogumi.



Sausio 11 d. Trečiadienis


Spektaklis „Apreiškimas Marijai“
Vieta: Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Kaunas
Laikas: 18.30 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Dramoje „Apreiškimas Marijai“ veikia individualybės. Žmonės, kurie labai aiškiai gyvena ir veikia. Mes regime to gyvenimo ir žmonių tarpusavio sąveikos rezultatą. Kai žmogus persisotina šlamšto ir organizmas jau nebepriima juslių „maisto“, tuomet jis sustoja. Ar pats organizmas pristabdo, ar nelaimė, ar liga, bet tik tuomet, kai ateina krizė, žmogus gali tai patirti. Ir tik tuomet reikia bandyti skaityti, bandyti gilintis į tokius kūrinius kaip „Apreiškimas Marijai“.


Kiekvienas žmogus patiria nušvitimus. Jis kartais gali juos pražiopsoti, manydamas, kad tai eiliniai nesusipratimai ar iškritimai iš nusibrėžto tikslinio kelio. Nušvitimas – nebūtinai pašvaistė. Tai sugrįžimas prie efemeriškumo, trapumo ir kartu visuotinumo, visaamžiškumo. Jeigu žmogų tai šiek tiek užkabina, jis pradeda jausti, vadinasi, jis gyvas, vadinasi, jis suvokia save šiame pasaulyje.  



Sausio 12 d. Ketvirtadienis


Muzikinė komedija „Šounuolynas“
Vieta: Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras
Laikas: 18.30 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Muzikinė komedija „Šounuolynas“, kurios premjera Brodvėjuje įvyko 1985 m. gruodžio 12 d. „Cherry Lane“ teatre ir 1987 m. kovo 23 d. Londone, „Fortune“ teatre, susilaukė neįtikėtinos komercinės sėkmės. Kompozitoriaus ir libretisto Dan Goggin muzikinė komedija Jungtinėse Amerikos Valstijose pelnė „Outer Critics Circle“ apdovanojimus už geriausią Brodvėjaus miuziklą, libretą, muziką ir pastatymą 1987 m. „Fortune“ teatre Londone.


„Šounuolynas“ – tai komiška vienuolių gyvenimo istorija, priverčianti plačiai nusišypsoti. Hobokeno mažųjų seserų ordino moterų vienuolyne įvyksta nelaimė – nuo Dievo tarnaitės sesers Julijos išvirtos svogūnienės apsinuodija ir miršta beveik visos seserys. Negandos išvengusios vienuolės nusprendžia surengti paramos šou ir surinkti lėšų mirusiųjų vienuolių laidotuvėms. „Šounuolyno“ talentų šou, vienuolių pasirodymai, muzika ir komiškos interliudijos tiesiog pulsuoja linksmybėmis ir didžiuliu noru priversti Jus kvatotis!


* * *


VMT komedija | SAVIŽUDIS
Vieta: Valstybinis Vilniaus mažasis teatras
Laikas: 18.30 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Valstybinis Vilniaus mažasis teatras  kviečia į komediją „Savižudis“. Spektaklį pagal dramatišką Nikolajaus Erdmano pjesę sukūrė režisierė Gabrielė Tuminaitė.


Šis spetaklis ką tik sulaukė pripažinimo šių metų D.Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje, kuriame du aktoriai Agnė Šataitė ir Daumantas Ciunis pelnė komisijos ir festivalio organizatorių pripažinimą. Agnė Šataitė apdovanota specialiu D. Tamulevičiūtės giminių prizu už Serafimos Iljiničnos  vaidmenį, o geriausiu festivalio aktoriumi pripažintas Daumantas Ciunis už Semiono Semionovičiaus Podsekalnikovo vaidmenį. 


1928 m. N. Erdmano parašytas „Savižudis” buvo  labai sudėtingo likimo. Literatūros kritikai ir interpretatoriai tekstą pripažino kaip talentingai parašytą ir itin aktualų. Tai buvo lyg „tiksinti bomba”. Ne
veltui aukščiausia to meto politinė valdžia uždraudė pjesę, Stalinas rašė: „Aš nelabai geros nuomonės apie pjesę. Artimiausi mano draugai mano, kad ji tuštoka ir net kenksminga”. Tokių kenksmingų tekstų pasaulio dramaturgija tikrai neturi daug. Tai yra viršukalnės. Viršukalnės, kurios yra statomos, prie jų grįžtama, jos
maitina šiuolaikinį teatrą. Jis būtų seklus be tokių tekstų, be tokios klasikinės medžiagos kaip “Savižudis”. Ne veltui Lietuvos teatro istorijoje tai bus jau šeštas bandymas statyti N.Erdmano pjesę.  

REKLAMA



Sausio 13 d. Penktadienis


Spektaklis „ZOIKOS BUTAS“
Vieta: Lietuvos rusų dramos teatras, Vilnius
Laikas: 18.30 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Michailo Bulgakovo (1891-1940 m.), kūrinių „Meistras ir Margarita", „Šuns širdis" ir kt. autoriaus garsioji komedija „Zoikos butas" – pirmąkart Lietuvos rusų dramos teatro scenoje! Ypač smagus tekstas (vertimas į lietuvių kalbą – titruose), kostiumuotų intermedijų kaleidoskopas, gyvenimiškų paradoksų virtinė ir groteskiški charakteriai – visa tai atspindi prieškario sovietinės Rusijos NEP-o (Naujosios ekonominės politikos) laikotarpį, t.y. trumpą laisvosios rinkos suklestėjimo periodą. Tuomet ypatingo polėkio žmonės, nujausdami atokvėpio laikinumą, stačia galva nerdavo į beatodairiškų pramogų ir aistrų siautulį, apie tai ir šios komedijos siužetas. Gerą tuziną itin ekstravagantiškų vaidmenų čia atlieka ištisas teatro žvaigždynas. Centrinį patrakusios madų salono šeimininkės Zojos Pelc personažą įkūnyja temperamentingoji Inga Maškarina. Po ilgo laiko į LRDT sceną sugrįžęs režisierius Rolandas Augustinas Atkočiūnas šiam pastatymui pasitelkė garsų latvių dailininką scenografą Martiną Vilkarsį (Mārtiņš Vilkārsis) ir patyrusį sceninių melodijų meistrą kompozitorių Giedrių Puskunigį. Publiką taip pat pradžiugins kostiumų dailininkės Jolantos Rimkutės darbo ištisa galerija stilingų retro suknelių. Ateljė!


* * *


Alina Orlova
Vieta: Gyvos muzikos klubas „Orixo“, Kaunas
Laikas: 20 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Bene garsiausia Lietuvos dainuojamosios scenos atstovė Alina Orlovą sausio 13-ąją gyvos muzikos klube ORIXO surengs jausmingą solo pasirodymą. Retokai Lietuvoje pasirodanti atlikėja daugiausiai populiarumo sulaukia Rusijoje bei Prancūzijoje, kuriose turi nemažą gerbėjų bazę, tačiau, kaip pati sako, gimtinėje dainuodama jaudinasi labiau.


Pernai išleidusi albumą „88“, emocionalioji atlikėja į savo skambesį atnešė daugiau elektronikos, sintezatorių ir skaitmeninių ritmų, kuriuos apjungia trapus vokalas, bei poetiški dainų tekstai lietuvių, anglų bei rusų kalbomis.


Laisvės gynėjų dieną Alina Orlova atvyksta į Kauną su solo programa, kurioje skambės dainos iš pirmojo albumo „Laukinis Šuo Dingo“, naujausi kūriniai iš „88“ bei mėgstamiausių menininkės dainų koveriai.



Sausio 14 d. Šeštadienis


Spektaklis „Kiškis pabėgėlis“
Vieta: Nacionalinis kauno dramos teatras
Laikas: 12 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Linksmas ir žaismingas spektaklis apie rimtą dalyką - emigraciją ir meilę gimtiesiems namams. Spektaklio herojus kiškis, kaip sakydavo mūsų senoliai, išėjo laimės ieškoti. Nesvarbu - kur. Svarbu - kodėl?


Smulkusis miško verslininkas kiškis Bernardetas nusprendė emigruoti iš gimto miško į Vilnių. Pakeliui sutiko ir likimo draugų – emigrantų iš Petruškos ūkio: kiaulę Kleopatrą, šunį Cezarį ir ožį Makedoną. Kaip jiems sekėsi, ar svetingas pasirodė svajonių miestas? Visa tai žiūrovai sužinos atėję į spektaklį.


Spektaklis gali būti suprantamas ir kaip žaisminga bei linksma pasaka vaikams, ir kaip šių dienų realybės groteskiška parabolė. Todėl jis tiks bet kokiai publikai. Juolab, kad aktoriai čia ne šiaip sau vaidina – jie bendrauja su žiūrovais, su jais žaidžia, čia pat scenoje virsta skirtingais personažais ir visi dainuoja.


* * *


„Colours of Bubbles“ koncertas „Ceremony“
Vieta: „Kaštonas/ChestNut“ klubas, Klaipėda
Laikas: 22 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Įspūdingas ir neįprastas „indie“ rokui garsas bei apšvietimas, naujai suskambusios senos grupės dainos ir patikrinti hitai, pilnos sudėties roko grupė (o ne vienišas atlikėjas) ant scenos – to šalies melomanai gali dabar tikėtis iš „Colours of Bubbles“ koncerto.


2012 metais „Colours of Bubbles“ pelnė Geriausios roko grupės vardą alternatyviniuose T.Ė.T.Ė. apdovanojimuose, taip pat pateko į M.A.M.A. kandidatų sąrašą, buvo apdovanoti Šiaurės Lietuvos muzikos „gramiuose“ ŠAMA. Per savo karjerą grupė „apšildė“ tokias Vilniuje apsilankiusias užsienio žvaigždes, kaip škotai „Glasvegas“, danai „WhoMadeWho“, estai „Ewert and Two Dragons“ ar britai „Crystal Fighters“.


2014 metais šiauliečiai išleido debiutinį albumą „Inspired by a True Story“, kuriame buvo grupę išgarsinusios dainos „Pheonix“, „Home“, „Things You Need“, „Cut It Out“ ar „Flags“. 2015 metų pradžioje „Colours of Bubbles“ muzikos apdovanojimiuose M.A.M.A. buvo pripažinta metų roko grupe.


Naują, kinematografišką, įkvėptą brolių Coenų, Ennio Morricone ir Quentino Tarantino albumą „She Is the Darkness“ grupė išleido 2016 metų pavasarį ir iškart jį pristatė gastrolėse, o vėliau – ir festivaliuose visoje Lietuvoje ir Latvijoje. Recenzentai išskyrė naują, patobulėjusį, „areninį“ grupės skambėsį ir pranašavo jai būsimą sėkmę ne tik tėvynėje, bet ir užsienyje. „Colours of Bubbles“ šiemet tapo ir Lietuvos futbolo rinktinės partneriais, jos būsimoms pergalėms skirdami naują hitą „Truth or Dare“.




Sausio 15 d. Sekmadienis


Miuziklas „Aida“
Vieta: Kauno valstybinis muzikinis teatras
Laikas: 18 val.


„Savaitė“ rekomenduoja: renginiai sausio 9 – 15 d.


Daugiau nei 18 šalių scena užkariavęs Sero Eltono Johno ir Tim Rice miuziklas „Aida“ Kauno valstybiniame muzikiniame teatre buvo pastatytas pirmą kartą Baltijos šalyse.


Miuziklas „Aida“ pagrįstas ta pačia garsia klasikine istorija kaip ir G.Verdi opera „Aida“ - apie amžiną, laikui nepaklūstantį ryšį tarp vergijon paimtos Nubijos princesės ir Egipto kareivio. Įsiplieskus meilei jaunuoliai iš tarpusavio karuose paskendusių kraštų priversti stoti akistaton su mirtimi arba išsiskirti amžiams.


Kauno valstybiniame muzikiniame teatre miuziklą pastatė režisierius Vytenis Pauliukaitis, dirigentas Jonas Janulevičius, scenografiją ir kostiumus spektakliui sukūrė dailininkai Adomas Jacovskis ir Aleksandra Jacovskytė, choreografiją Arikas Krupas.


„Spektaklyje papasakota iš žilos senovės atkeliavusi legenda gvildena tuos egzistencijos klausimus, kurie žmones tebedomina ir  šiandien“ – sako režisierius Vytenis Pauliukaitis. O spektaklio dirigentas Jonas Janulevičius paantrina, kad pasaulinę miuziklo sėkmę lėmė ne tik nemirtinga meilės trikampio intriga, bet ir visiems melomanų skoniams įtinkanti „eltoniškų“ baladžių estetika. Dirigentas įsitikinęs, jog lyrika, rokas, regis, teatre dar neskambėję instrumentai ir 21 a. muzikos koloritas nepaliks abejingais nė vieno žiūrovo.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)