Augalų deriniai šiltnamyje: ką galima auginti kartu?

Augalų deriniai šiltnamyje: ką galima auginti kartu?

Profesionalūs daržovių augintojai skirtingas kultūras paprastai augina atskiruose šiltnamiuose, tačiau mėgėjams, turintiems ribotą plotą, tai padaryti sunkoka, tad stengiamasi jas derinti. Kaip „netraumuoti“ nė vienos rūšies daržovių ir sulaukti gero derliaus?...
Miltai – grikių, ryžių, o gal net ir moliūgų?

Miltai – grikių, ryžių, o gal net ir moliūgų?

Skaniems kepiniams vien gero recepto nepakanka, svarbu išsirinkti tinkamus miltus. Tai padaryti, tiesa, nėra lengva, mat, be kvietinių ir ruginių, mūsų parduotuvių lentynose gausu ir dažnai šeimininkei mažiau žinomų speltų, kukurūzų, ryžių ir kitų rūšių miltų....
Dar spėsite sutvarkyti serbentus ir agrastus

Dar spėsite sutvarkyti serbentus ir agrastus

Jeigu pavasarį kaip reikiant neišgenėsite serbentų, jų nenupurkšite ir nepatręšite, nesitikėkite gero derliaus. Seni serbentų krūmai tolygiai derės, jei periodiškai bus atjauninami. Tai galima padaryti dabar, kruopščiai genint senas vaiskrūmių šakas....
Statome šiltnamį: tikrai nelengvas pasirinkimas

Statome šiltnamį: tikrai nelengvas pasirinkimas

Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad pastatyti šiltnamį – pusdienio darbas. Anaiptol. Visų pirma turime nuspręsti, kokio tipo šiltnamį statysime. Stiklinį, polietileninį ar iš polikarbonato lakštų? Taigi darome šių šiltnamių sąmatas ir renkamės priimtiną variantą....
Bulviasodis vėluoja, bet be bulvių negyvensim

Bulviasodis vėluoja, bet be bulvių negyvensim

Nors šalti orai šiemet pavėlino bulviasodį daugiau nei savaite, tačiau dar diena kita ir po Lietuvos laukus pasklis bulvių sodintojai. Ką reikėtų žinoti apie bulvių sodinimą ir auginimą?...
Klimatas keičiasi - gal pasisodinti abrikosų?

Klimatas keičiasi - gal pasisodinti abrikosų?

Pasisodinti abrikosų sodinukų, aišku, galima. Tačiau kaip prižiūrėti šiuos gana lepius medelius? Skaitytojams pataria profesionalus sodininkas Vytautas Kazlauskas. Abrikosai – tai erškėtinių šeimos slyvų genties augalai. Labiausiai paplitę Centrinėje ir Rytų Azijoje, Kaukaze, Irane, Turkijoje....
Pirmieji augalai – tikra vitaminų bomba

Pirmieji augalai – tikra vitaminų bomba

Dilgėlės, kiaulpienės, garšvos pasirodo dar prieš daržuose sudygstant salotoms, svogūnams, ridikėliams. Kuo mūsų sveikatai yra naudingi šie ankstyvieji augalai? Kodėl vyresni žmonės neretai sako: „Pasirodys žaluma – atsigausiu“?...
Galvos skausmas - daržo siaubūnai grambuoliai

Galvos skausmas - daržo siaubūnai grambuoliai

Daugybę metų daržininkus kamuoja klausimas: kaip veiksmingai kovoti su bjauriosiomis grambuolių lervomis? Atrodo, negelbsti niekas. Net rankos nusvyra, kai kelerius metus nesiliauja braškių, uogakrūmių, medelių ir kitų augalų graužimas, ir visas sodininko darbas virsta niekais. Ar galima...
Mėšlo krūva – tai, ko geidžia sodininkai

Mėšlo krūva – tai, ko geidžia sodininkai

Pakalbėkime apie mėšlą, tiksliau, jo rūšis. Per tūkstančius metų žemdirbiai įsitikino: be šios natūralios trąšos neišaugs geras derlius. Ir šias laikais, kai yra aibė sintetinių ir organinių trąšų, mėšlas yra nepamainomas darže ir sode....
Mūsų sodai keičiasi: atėjo eilė spanguolėms

Mūsų sodai keičiasi: atėjo eilė spanguolėms

Maistingų ir vitaminų bei mineralų turtingų spanguolių nebūtina eiti ieškoti į mišką ar raistą. Jos gali lygiai taip pat puikiai vešėti ir mūsų soduose. Vis daugiau lietuvių jas pamėgsta ir pradeda auginti savo sklypuose....
Štai kur klausimas: kasti ar nekasti dirvą?

Štai kur klausimas: kasti ar nekasti dirvą?

Vienareikšmiškai į šį klausimą jums neatsakys nei žemės ūkio mokslų specialistas, nei tūlas žemdirbys. Tradicinių metodų šalininkai rekomenduoja kasmet sukasti sklypą. Gamtinės žemdirbystės šalininkai sako, kad reikia tik supurenti paviršinį dirvos sluoksnį, o organinės žemdirbystės propaguotojai...
Dėmesio: metas sodinti vasarinius česnakus

Dėmesio: metas sodinti vasarinius česnakus

Apie vasarinius česnakus rašoma gerokai mažiau nei apie žieminius. Ko gero, taip yra dėl to, kad darbo auginant vasarinius česnakus daugiau, o derlius šiek tiek menkesnis. Tačiau daugeliu atžvilgių vasariniai česnakai lenkia savo žieminius brolius....
5 patarimai, kaip genėti sodo vaismedžius

5 patarimai, kaip genėti sodo vaismedžius

Vaismedžių genėjimas – itin svarbus dalykas. Nuo jo priklauso ir vaismedžių derlingumas, ir grožis. Kaip ir kada juos genėti, pataria sodininkas Vytautas Kazlauskas, šia veikla užsiimantis nuo 1978 metų. Prieš imantis apšalusių vaismedžių genėjimo V. Kazlauskas pataria nustatyti, kiek šaltis...
Kokias daržoves ir kada sėsime gegužę?

Kokias daržoves ir kada sėsime gegužę?

Gegužės pradžioje daugelio daržininkų sklypuose jau karaliauja tvarka, o indeliuose akis džiugina ūgtelėję daigai. Gegužė – šilumamėgių augalų sėjos daigams pabaiga ir daržininkavimo atvirame grunte pradžia. Sėjos ir sodinimo datas galima apytiksliai nustatyti pažvelgus į medžius. Pražysta klevai –...
Išmaniajam daržui reikia tik kruopštumo

Išmaniajam daržui reikia tik kruopštumo

Prie savo namų ar sode daugelis mūsų turime nedidelį daržą, kuris idealiu atveju gali patenkinti dalį šeimos poreikių. Todėl poros arų plotelyje ypač svarbu susitvarkyti kuo išmaniau: kad ir kiekvienas dirvos centimetras būtų panaudotas, ir derlius užaugtų kuo didesnis, ir dirbti mažiau reikėtų, ir...
Tradicinis Velykų stalas – ne vegetarams

Tradicinis Velykų stalas – ne vegetarams

Išaušus Velykų rytui, padengsime šventinį stalą. Ant jo, kaip ir kasmet, suguls įvairiausi valgiai, pabirs margučiai... Ką šiemet gaminsime Velykų šventei? Ir kas dažniausiai dedama ant kitų tautų velykinio stalo? Nuo seno stengtasi, kad Velykų stalas būtų turtingas – tuomet turtingi bus ir metai....
Namų kvapas - išskirtinė interjero dalis

Namų kvapas - išskirtinė interjero dalis

Kvapai – vienas svarbiausių erdvės atmosferą kuriančių, dizainą papildančių elementų. Juk jau senovės Babilono šventyklose smilkomi smilkalai padėdavo lankytojams pajusti tobulą harmoniją. Egipte be meilės eliksyrais vadinamų eterinių aliejų Kleopatra nebūtų sugundžiusi galingojo Marko Antonijaus....
Kaip atnaujinti virtuvę be didelių sąnaudų?

Kaip atnaujinti virtuvę be didelių sąnaudų?

Virtuvė – toji namų vieta, kurioje praleidžiame daugiausia laiko. Sukiojamės gamindami maistą, užkandžiaujame ar tiesiog plepame gurkšnodami arbatą. Pabodo senas interjeras, norite naujovių? Visai nebūtina atlikti kapitalinio remonto ir pirkti naujų baldų. Kartais pakanka šiek tiek išmonės ir...
Sumuštinių užtepėlės – skoniui ir grožiui

Sumuštinių užtepėlės – skoniui ir grožiui

Sumuštinių užtepėlės gaminamos iš įvairiausių kruopščiai susmulkintų produktų. Jos naudojamos ruošiant ir vieno, ir kelių komponentų sumuštinius, taip pat jiems papuošti – tai paįvairina ne tik sumuštinių skonį, bet ir išvaizdą. Be to, užtepėlės, kaip pagrindinis komponentas, naudojamos gaminant...
Įspūdingoji vienmetė – lipikinė kobėja

Įspūdingoji vienmetė – lipikinė kobėja

Tie, kurie mėgsta vijoklinius augalus, turėtų atkreipti dėmesį į lipikinę kobėją– vešlų vijoklį, džiuginantį dideliais violetinės arba baltos spalvos varpelio formos žiedais. Per žiemą neišgyvena Lipikinės kobėjos (Cobea scandens) savo gimtinėje – Pietų Amerikoje – auga kaip daugiamečiai...