Siūlomi Darbo kodekso pakeitimai prastovoje esančius darbuotojus paliks be išeitinių

Siūlomi Darbo kodekso pakeitimai prastovoje esančius darbuotojus paliks be išeitinių


Prastovoje dėl karantino esantiems darbuotojams nutarus nutraukti darbo santykius siūloma nemokėti išeitinės išmokos.


Tai numatančias Darbo kodekso pataisas įregistravo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kazys Starkevičius.


Tikimasi, kad šis kodekso pakeitimas aiškiai sureguliuos darbo sutarties nutraukimo santykius, kai darbo sutartis nutraukiama dėl prastovos, kuri paskelbta ne dėl darbdavio kaltės, bet dėl karantino.


„Darbo kodekso normos, reglamentuojančios darbo sutarties nutraukimą darbuotojo iniciatyva dėl svarbių priežasčių, objektas ir interesas, kurį ši teisės norma gina, nėra prastova dėl karantino paskelbimo. Tad darbuotojui, kai prastova paskelbta dėl Vyriausybės įvesto karantino, neturėtų būti suteikiama teisė papildomai gauti  vieno ar dviejų mėnesių darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio išeitinę išmoką“,- sakoma dokumento aiškinamajame rašte.


Šiuo metu Darbo kodekse  yra numatyta, kad darbo sutartis gali būti nutraukta darbuotojo rašytiniu pareiškimu, apie tai įspėjus darbdavį ne vėliau kaip prieš penkias darbo dienas, jeigu darbuotojo prastova ne dėl darbuotojo kaltės tęsiasi ilgiau kaip trisdešimt dienų iš eilės arba jeigu ji sudaro daugiau kaip keturiasdešimt penkias dienas per pastaruosius dvylika mėnesių. Tokiu atveju darbuotojui sumokama dviejų jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, o jei dirbo trumpiau nei metus – vieno dydžio.


Išimtis nemokėti išeitinės išmokos, jei prastova paskelbta ne dėl darbdavio kaltės, bet dėl Vyriausybės paskelbto karantino, šiuo metu Darbo kodekse nėra numatyta.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>