Dėl chemijos gamyklos Alytuje inicijuojama peticija

Dėl chemijos gamyklos Alytuje inicijuojama peticija


Seimo narys Julius Sabatauskas kartu su Alytaus socialdemokratais bei pilietiškai aktyviais miestiečiais inicijuoja peticiją, kuria siekiama stabdyti naujos iškastinių mineralinių uolienų perdirbimo gamyklos įsikūrimą Pramonės rajone. Alytaus miesto bendruomenė nerimauja, kad šioje vietoje steigiama tokia gamykla gali būti nesaugi gyventojams, kurie šiais metais patyrė sukrečiančią padangų perdirbimo gamyklos ekologinę avariją. Dabar visai šalia gaisravietės užsimota įkurdinti chemijos gamyklą. Pasirašyti nesitaikstymo dokumentą socialdemokratai kviečia visus neabejingus Alytaus miesto bei rajono gyventojus. 


„Alytaus gyventojų nerimas yra pagrįstas, o projekto vystytojų gamybos planai – šokiruoja. Per metus čia žadama sunaudoti net apie 82 tūkstančius tonų sieros rūgšties ir apie 2 tūkstančius tonų vandenilio peroksido”, – sako Seimo narys Julius Sabatauskas.


Alytaus socialdemokratų ir J. Sabatausko iniciatyvą dėl peticijos palaiko ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Jis, lankydamasis Alytuje, teigė, kad prieš bendruomenių valią miestuose negali atsirasti jokie chemijos fabrikai ar kiti pavojingi objektai.

REKLAMA


„Tokių objektų, kurie, esant galimai nelaimei, gali sukelti milžinišką žalą aplinkui gyvenantiems žmonėms apskritai būti negali. Vietos žmonių balsas turi būti ir girdimas, ir lemiamas. Jeigu Alytus apsisprendė tapti „šeimų miestu“, tai kokios šeimos ten keltųsi, jei tankiai žmonių apgyvendintoje teritorijoje atsiras chemijos gamykla?“ – klausia G. Paluckas.


Peticijos iniciatoriai primena, kad tame pačiame pastatų komplekse dirba ir kitos Alytaus ekonomikai svarbios įmonės, šalia gyvena, dirba bei pramogauja daug žmonių. Be to, anot J. Sabatausko, aiškėja, kad pavojingos medžiagos Alytaus gatvėmis riedėtų vežamos sunkvežimiais.  


„Matome, kaip greitai šis projektas skinasi kelią, o jo viešinimui negailima didelių pinigų. Nepaisant to, gamykla ir gamybos procesas kelia nemažai klausimų, į kuriuos vengiama atsakyti“, – nuogąstauja J. Sabatauskas, primindamas, kad dar šių metų gegužės 7 d. buvo paskelbta UAB „Aplinkos vadyba“ parengta šios gamyklos projekto poveikio aplinkai ataskaita, o su ja galėjo susipažinti visi suinteresuoti asmenys. Anot parlamentaro, tuo metu Alytaus miesto savivaldybės administracija pateikė daugiau nei keturiasdešimt klausimų ir pastebėjimų, bet iki šiol nei projekto vystytoja UAB „MS LT01“, nei UAB „Aplinkos vadyba“ į šiuos klausimus atsakymų nepateikė.

REKLAMA


Pasak Seimo nario J. Sabatausko, abejonės nėra išsklaidytos nei dėl gamyklos keliamų pavojų miesto ir rajono gyventojų sveikatai bei aplinkai, nei dėl grėsmių gretimų įmonių veiklai. Alytaus socialdemokratai atkreipia dėmesį, kad leidimą gamyklos veiklai Pramonės rajone išduoda ne Alytaus miesto savivaldybė, bet Aplinkos apsaugos agentūra, įsikūrusi Vilniuje. 


Pasirašyti peticiją arba prisidėti prie parašų rinkimo gali kiekvienas Alytaus miesto ar rajono gyventojas.


UAB „MS LT01“ įmonės vadovo dr. Andriaus Stasiukyno komentaras:


Suprantame tiek politikų, tiek vietos gyventojų susirūpinimą dėl Alytuje planuojamos statyti mineralinių uolienų perdirbimo gamyklos, kadangi chemijos pramonės kaip ir kitų pramonės veiklų saugumas gali kelti klausimų. Visgi šiandien pasaulyje, įskaitant ir Alytų, veikia daugybė chemijos pramonės įmonių, kurių veikla nekelia jokio pavojaus, kadangi laikomasi aukščiausių saugumo reikalavimų.


Galiu užtikrinti, kad naujojoje mineralinių uolienų perdirbimo gamykloje saugumui yra ir bus skiriamas ypatingas dėmesys. Gamyklos teritorijoje jau lankėsi specialistai iš Darbo inspekcijos, Aplinkos apsaugos agentūros bei Statybos inspekcijos, kurie šių vizitų metu neturėjo neigiamų pastabų. Ir toliau bendradarbiaujame su atsakingomis priežiūros institucijomis, mokslininkais, vietos valdžia bei bendruomenėmis, kurie nori susipažinti su gamykla ir įsitikinti jos saugumu. Noriu patikinti, kad tik gavę visus reikalingus leidimus pradėsime gamybą.



Atkreipiu dėmesį, kad inovatyviam gamybos procesui bus pasitelkiama tik sertifikuota įranga. Gamybos metu mineralinė uoliena serpentinas uždaruose įrenginiuose bus veikiamas sieros rūgštimi, o iš jo gaminamos tokios medžiagos kaip magnio sulfatas, kvarcinis smėlis. Šiandien šios medžiagos yra naudojamos daugumoje pramonės sričių: medicinoje, gaminant kosmetiką, gyvulinius pašarus. Mūsų technologija unikali tuo, kad tai – beatliekinė gamyba. Be to, gamybos įrenginiuose susidarantis oras bus išvalomas pagal visas Europos Sąjungos normas.


Alytaus miesto meras kreipėsi į Lietuvos mokslų akademiją, kad sudarytų kompetentingų mokslininkų komisiją iš aštuonių narių bei įvertintų galimą gamyklos poveikį aplinkai. Mokslininkų išvadose nėra jokių priekaištų, tik papildomos rekomendacijos, į kurias neabejotinai atsižvelgsime. Taip pat esame sulaukę klausimų iš Alytaus gyventojų, valdžios atstovų bei kitų suinteresuotų šalių. Noriu patikinti, kad į visus šiuos klausimus atsakysime jau artimiausiomis dienomis. Savo ruožtu mes tikimės dialogo bei sklandaus bendradarbiavimo su vietos gyventojais, šalia veikiančiomis įmonėmis, Alytaus savivaldybe, Seimo nariais.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)