Seime po svarstymo pritarta automobilių registracijos mokesčiui

Seime po svarstymo pritarta automobilių registracijos mokesčiui


Penktadienį Seime per nenumatytą posėdį po svarstymo buvo pritarta automobilių registracijos mokesčiui. „Už“ balsavo 51 Seimo nariai, „prieš“ – 36 , susilaikė 9 parlamentarai.


Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) pritarė siūlymui automobilių registracijos mokesčio įsigaliojimą nukelti iki balandžio, taip pat – šiuo mokesčiu neapmokestinti istorinių automobilių.


Valdantieji, anksčiau siūlę apmokestinti tik pirmą automobilio registraciją, dabar siūlo tokį mokestį taikyti kiekvieną kartą pasikeitus mašinos savininkui. Mažiausias mokestis turėtų siekti 13,5 euro, didžiausias – 540 eurų.


Seimo Ekonomikos ir Kaimo reikalų komitetai šiam mokesčiui nepritarė ir grąžino jį iniciatoriams tobulinti.


Spalio pabaigoje Seimas atmetė Vyriausybės siūlytą automobilių registracijos mokestį, kurį būtų mokėjęs pirmą kartą Lietuvoje įregistruotos transporto priemonės valdytojas.


Pasak konservatorės Gintarės Skaistės, siūlomas mokestis neskatins seną ir taršų automobilį keisti į naujesnį.

REKLAMA


„Išties šitas mokestis turbūt yra pats keisčiausias iš visų, kuriuos atnešėte šiemet. Ir žiūrint į mokesčių priėmimą, atrodo, kad pas mus Lietuvoje svarbiau procesas ar jo imitavimas, o ne rezultatas ar pokytis, kurį norime pasiekti“, – penktadienį Seimo posėdžio metu sakė ji.


„Lietuvoje dabar turime naujadarą, kai mokėsime nuo to, kiek kartų pakeitėme automobilį. Nesvarbu, kad taršumo lygis yra toks pats. (...) Ką tai turi bendro su tarša, (... ) man sunku pasakyti (...) Akivaizdu, kad šis mokestis neskatins rinktis viešojo transporto, neskatins važinėti mažiau ir neskatins apskritai keisti automobilį į naujesnį, o skatins išlaikyti tą, kurį turite dabar“, – tęsė G. Skaistė.


Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė teigė, kad siūlymas mokestį mokėti su kiekviena registracija yra pateiktas įvertinus specialistų komentarus.


„Pasiūlymo esmė – pakeisti pirmos registracijos mokestį į mokestį, kuris būtų iš esmės mokamas su kiekviena registracija ir pasiūlymas buvo pateiktas tiek įvertinus specialistų komentarus, kurie buvo ir viešojoje erdvėje, tiek ir įvertinus Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimus ir rizikas, kurios gali atsirasti su pirmos registracijos mokesčiu“, – teigė A. Širinskienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)