Sportas darbe – nauja mada ar būtinybė?

Sportas darbe – nauja mada ar būtinybė?


Ne paslaptis, kad sėdimas darbas gali būti didžiausias rizikos faktorius susirgti įvairiomis ligomis jauname amžiuje. Su metais tokia rizika dar labiau didėja. Žinoma, puiku, kuomet po darbo pasirenkamas aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas, tačiau ne visi darbo dienos pabaigoje turi pakankamai valios, laiko ar galimybių vakarą paskirti aktyviems užsiėmimams. Tad didžiąją dalį laiko prie kompiuterio praleidžiantys specialistai vis dažniau renkasi darbovietę, atkreipdami dėmesį į aktyvias veiklas, kuriomis galima užsiimti toli neieškant – tiesiog darbo vietoje.


Sportuoti darbe madinga


Įmonės, norėdamos pritraukti talentingus specialistus, vis dažniau turi galvoti, ką išskirtinio gali pasiūlyti savo darbuotojams. Tas laikas, kai užteko tik stalo ir kompiuterio – jau praeityje. „TransUnion Lithuania“ komunikacijos vadovės Daivos Stoškienės teigimu, darbuotojai darosi vis sąmoningesni, aktyvesni, nori aktyviau išnaudoti laiką darbo metu, tad įmonėms tenka pasukti galvą, kaip papildomai motyvuoti darbuotojus, nelikti abejingiems.

REKLAMA


„Kadangi dauguma darbuotojų dirba sėdimą darbą, natūralu, kad reikia pajudėti. Turime krepšinio komandą, kuri atstovauja įmonę Kauno krepšinio įmonių lygoje. Taip pat nuomojamos krepšinio bei pliažo tinklinio aikštelės, kur reguliariai renkasi nemažas kiekis norinčiųjų pasportuoti ir aktyviai praleisti laiką, taip pat, skiriame atskirą fondą darbuotojų aktyviam laisvalaikiui“, – sako D.Stoškienė bei priduria, kad motyvacijos sportuoti prideda ir patogi lokacija: „Mums pasisekė jau vien dėl to, kad esame įsikūrę sportiškoje aplinkoje – „Žalgirio“ arenoje, – sako ji.


Tiesa, ne visiems darbuotojai mėgsta sportuoti darbo metu, tad ir tokiomis galimybėmis pasinaudoja ne visi. Programinės įrangos palaikymo inžinierės Ievos Balčiūnienės teigimu, jai svarbiau ar darbovietėje yra kiti patogumai: „Darbe nesportuoju, tačiau vengiu liftų. Pusantrų metų dirbau ketvirtame aukšte, visuomet lipau laiptais. Ką vertinu darbe – tai galimybę išsimaudyti duše, pvz., jei atvykstu dviračiu.“, – sako ji. Taip pat, jos teigimu, daugelį darbuotojų motyvuoja tai, kad įmonės kompensuoja dalyvavimą masiniuose renginiuose – bėgimuose, žygiuose, dviračių maratonuose.

REKLAMA


Sėdimas darbas – kelias į ligas


Medikai sutinka – visą dieną prasėdint ir nejudant, gresia rimtos ligos – nuo nugaros skausmų iki širdies ligų, nemigos ar net depresijos. Tačiau ką daryti, kai didžiąją laiką vis dėlto tenka praleisti prie kompiuterio?


Kaip teigia D.Stoškienė, paplitęs mąstymas, kad IT specialistai nesportuoja ir kiaurą parą praleidžia prie kompiuterio, yra netiesa: „Tai greičiau mitas, nei faktas. Mūsų darbuotojai mielai naudojasi visomis galimybėmis pajudėti, ne tik žaidžia krepšinį, futbolą, taip pat pietų pertraukų metu aktyviai sportuoja tame pačiame pastate esančiame sporto klube“, – sako ji.


Tuo metu programinės įrangos vystymo inžinierius Justas Preibys teigia, kad šiltuoju metu susirinkti gryname ore pažaisti futbolą ar pliažo tinklinį darbuotojų tarpe itin populiaru, o populiarėjant organizuojamiems žygiams, bėgimo bei įvairiems iššūkių žaidimams, nemaža dalis įmonės darbuotojų noriai registruojasi ir juose dalyvauja.


Pasak jo, kadangi darbas įmonėje yra labiau sėdimas nei fiziškai aktyvus, kiekviena proga pajudėti, pailsinti akis ir protą nuo darbinių reikalų yra itin svarbi, tačiau ne mažiau svarbus ir kitas aspektas: „Tai – taip pat puiki galimybė pažinti savo kolegas ne tik darbinėje aplinkoje. Esu pakankamai sportiškai aktyvus žmogus, dėl to stengiuosi nepraleisti progos pasportuoti, jeigu tai leidžia galimybės. Sunku dabar ir įsivaizduoti savo dienos rutiną, jeigu kasdieną sportui reiktų aukoti laisvą laiką vakare po darbo“, – sako specialistas.



Toje pačioje įmonėje dirbantis Tomas Konovalovas sako, kad būti aktyviam kiekvieną dieną jam yra itin svarbu: „Labai sveika pakeisti protinį darbą fizine veikla bei taip pasikrauti energijos, todėl pietų pertraukos metu lankausi sporto klube“. Jo teigimu, darbuotojai mielai leidžiasi į pėsčiųjų žygius, sportuoja treniruoklių salėje.


Raskite būdų pajudėti


Gydytojai teigia, kad klystame manydami, jog sėdint žmogus atsipalaiduoja. Priešingai - dirbant sėdimą darbą, sėdimąją kūno padėtį išlaikantys kūno raumenys įsitempia, o ilgainiui praranda savo elastines savybes ir galimybę atsipalaiduoti. Ilgos valandos, praleistos sėdint nepatogiai, prisideda prie nuolatinių nugaros, kaklo ir galvos skausmų atsiradimo, padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje ir grėsmės susirgti diabetu.


Todėl, pasak gydytojų, darbo metu svarbu išnaudoti kiekvieną progą pajudėti – pavyzdžiui, į reikiamą pastato aukštą kilti ne liftu, o lipti laiptais, esant ne itin dideliam atstumui iki parduotuvės ar darbo eiti pėsčiomis, vasarą važiuoti dviračiu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>