Kur vasarą tėvams kreiptis pagalbos dėl vaikų auklėjimo?

Kur vasarą tėvams kreiptis pagalbos dėl vaikų auklėjimo?


Atostogaujant vaikų auklėjimo problemos, šeimos narių konfliktai ir tarpusavio nesusikalbėjimai niekur nedingsta. „Tėvų linijos“ psichologai pastebi, kad vasarą tėvams kyla tiek pat sunkumų, abejonių ar klausimų dėl vaikų elgesio kaip ir mokslo metais.


Vasarą gali būti netgi sunkiau susitarti su vaikais


„Vaikams atostogaujant, daugelis tėvų turi mažiau rūpesčių dėl jų vežiojimo, dienotvarkės, būrelių, tačiau tarpusavio santykių problemas ir toliau tenka spręsti, bandyti rasti išeitį konfliktinėse situacijose, kurių vasarą tikrai nesumažėja. O kai kurie dalykai gali kelti netgi daugiau sunkumų ir nesusikalbėjimo nei mokslo metais“, - sako „Tėvų linijos“ vadovė Jūratė Baltuškienė.


Pasak psichologės, įtampą šeimoje gali išprovokuoti laisvesnis vaiko miego režimas, kitokios taisyklės atostogaujant pas senelius ar ritmas kelionės metu. Konfliktus labai dažnai įplieskia brolių ir seserų nesutarimai, kurie neišvengiami visą dieną leidžiant kartu. Taip pat paauglių noras ilgiau pavakaroti su draugais ar sėdėjimas prie kompiuterio ištisomis dienomis.

REKLAMA


Be to, nemažai tėvų vasarą pradeda pratinti mažylius prie darželio kolektyvo ar nerimauja dėl būsimo pirmoko adaptacijos.


Galimybė pasitarti ir nusiraminti


„Nepaisant atostogų įkarščio, tėvai klausia patarimų, kiek mažam vaikui leisti būti savarankiškam, kaip žinoti, ar mažylis gerai jaučiasi darželyje, kaip nuraminti įsiaudrinusią atžalą, kaip reaguoti į nuolatinius atsikalbinėjimus ar negrįžimą laiku namo, kaip suprasti paauglį ir rasti su juo kontaktą“, - vardina J.Baltuškienė.


Tai situacijos, kai vieno, visiems tinkamo recepto nėra, todėl tėvai, seneliai, globėjai iš įvairių Lietuvos rajonų raginami tartis su profesionaliais specialistais. Štai „Tėvų linija“ tokiomis problemomis konsultuoja nemokamu telefono numeriu 8 800 900 12.


Čia tėvai gali pasitarti dėl konkretaus įvykio ar išsamiai nupasakoti vaiko elgesį. Į skambučius atsiliepiantys Paramos vaikams centro psichologai pastebi, kad dažnai tėvams pakanka tik išsikalbėti arba tereikia palaikymo kritinėje situacijoje, kartais padeda paaiškinimas, kodėl tokio amžiaus vaikas būtent taip elgiasi ir kaip reikėtų reaguoti.


„Tėvų linijos“ konsultantai, budintys darbo dienomis nuo 17 iki 21 val., dažnai sulaukia nuoširdžių padėkos žodžių ne tik už konkrečius patarimus vaikų auklėjimo klausimais, bet ir už galimybę tiesiog nusiraminti, būti suprastiems, taip pat skambinti tiek kartų, kiek tik reikia.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>