Seimas linkęs pritarti komendantūroms reikalingoms pataisoms: leistų šaukti į pratybas daugiau rezervo karių

Seimas linkęs pritarti komendantūroms reikalingoms pataisoms: leistų šaukti į pratybas daugiau rezervo karių


Seimas po pateikimo pritarė įstatymo pataisomis, numatančiomis galimybę į pratybas šaukti daugiau rezervo karių. Šios pataisos yra svarbios Krašto apsaugos ministerijos (KAM) plėtojamai komendantūrų sistemai.


Už šias įstatymo pataisas balsavo 51 Seimo narys, susilaikė 12, prieš balsavusių nebuvo.


„Parengtas rezervas pagal įstatymus dabar negali būti šaukiamas į jokias karines pratybas, tiesiog to nėra. Tai dabar mes visą tai peržiūrime ir pataisų tikslas yra leisti šaukti parengtą rezervą“, – sakė L. Kasčiūnas.


Siūloma, kad į pratybas taip pat galėtų būti šaukiamas ir neparengtas rezervas, t. y. į komendantūras besiregistruojantys Lietuvos gyventojai. Numatoma, kad komendantinės pratybos vyktų nuo 3 iki 10 dienų per metus.


Taip pat siūloma, kad 9 metus komendantūroje atitarnavęs asmuo įgytų karinį parengtumą.


„Tai jokiu būdu nėra alternatyva kariniam įšaukimui, bet tai yra galimybė įgyti karinį parengtumą ir tapti karinio rezervo nariu“, – sakė jis.


Komendantiniai vienetai taikos metu bus užpildyti profesinės karo tarnybos kariais, priskirtais parengto rezervo karo prievolininkais, Lietuvos šaulių sąjungos komendantiniais šauliais ir pilietiškais asmenimis. Taikos metu jų karinį rengimą užtikrins Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP).

REKLAMA


KAM pažymi, kad į komendantūras gali užsirašyti visi patriotiškai nusiteikę piliečiai. Visų specialybių ir išsilavinimo žmonės, norintys pasirengti krašto gynybai ir įgyti bazinių karinių žinių ir įgūdžių yra laukiami komendantūrose.


Registracija į komendantūras tęsis iki rugpjūčio 31 d. Planuojama, kad jau spalio mėnesį karo komendantūrų kariniuose vienetuose bus pradėtas karinis rengimas.


Per savaitę į karo komendantūras taikos metu užsiregistravo maždaug 2,8 tūkst. piliečių.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 20 (2024)

    Savaitė - Nr.: 20 (2024)