Siūlo supaprastinti paramos teikimo procedūrą: jos nebereikėtų tvirtinti pas notarą

Siūlo supaprastinti paramos teikimo procedūrą: jos nebereikėtų tvirtinti pas notarą


Seimo Andrius Bagdonas siūlo Civiliniame kodekse (CK) supaprastinti paramos nevyriausybininkams teikimo procedūrą.


Jeigu Seimas pritartų jo įregistruotoms CK pataisoms, bet kokio dydžio jiems skirtą paramą nebereikėtų forminti pas notarą. Anot A. Bagdono, paramos sutarčiai sudaryti pakaktų rašytinės formos.


Pagal dabar galiojančią CK nuostatą, paramos sutartis, kurios suma didesnė kaip 14,5 tūkst. eurų, turi būti tvirtinama pas notarą.


Pastaraisiais metais įmonėms ir gyventojams pradėjus remti Ukrainą didesnėmis sumomis, toks teisinis reikalavimas, A. Bagdono akimis, pasidarė nepraktiškas ir varginantis.


„Notarinės formos reikalavimas dovanoms yra suprantamas, nes taip valstybė saugosi nuo pinigų plovimo ir kitų finansinių nusikaltimų. Tačiau notarinės formos prievolė paramai neturi jokios apčiuopiamos prasmės. Juk toks sandoris vyksta tarp dviejų juridinių asmenų, kurie ir be notaro paslaugų vykdo apskaitą, teikia paramos ataskaitas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Todėl bet kokio dydžio paramos sutarčiai sudaryti visiškai užtenka rašytinės formos“, – mano Seimo Ekonomikos komiteto narys A. Bagdonas.

REKLAMA


Didesnės vertės paramos sutartis tvirtinant pas notarą, A. Bagdono teigimu, paramos davėjai kartais turi dirbtinai sumažinti paramos sumą, kad išvengtų biurokratinių procedūrų.


„Kai reikia laukti notaro parašo, visuomeninės organizacijos praranda daug brangaus laiko. O laikas ypač svarbus, kai reikėjo skubiai teikti pagalbą nukentėjusiems nuo pandemijos ar remiant Ukrainos kovotojus“, – teigia A. Bagdonas.


Parlamentaras tikisi, kad CK pataisos  sukurs aiškesnę paramos teikimo procedūrą ir paskatins įmones, organizacijas ir gyventojus labiau prisidėti prie paramos teikimo.


CK pataisas, kurias inicijavo Seimo narys Andrius Bagdonas kartu su Nacionaline nevyriausybinių organizacijų (NVO) koalicija ir NVO teisės institutu, savo parašais parėmė Liberalų sąjūdžo ir kitų frakcijų atstovai.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)