Seimo valdyba siūlo performuoti parlamento Etikos ir procedūrų komisiją

Žygimantas Gedvila/BNS


Konservatoriui Jurgiui Razmai pasiūlius performuoti parlamento Etikos ir procedūrų komisiją, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kreipsis į frakcijų atstovus, ar šios paremtų tokią iniciatyvą.


Savo siūlymą Seimo valdybai J. Razma pristatė penktadienio rytą vykusiame posėdyje. Anot jo, dabar komisijos narių sudėtis neatitinka parlamento statute numatytų proporcijų. Be to, pastebėjo Seimo vicepirmininkas, kai kurie Etikos ir procedūrų komisijos nariai patys yra įsivėlę į skandalus dėl nederamo parlamentinių lėšų panaudojimo.


„Vakar Seimo posėdyje užsiminiau, ar netikslinga būtų iš naujo suformuoti etikos komisiją, nes, vis dėlto, jos sudėtis dabar neatitinka statuto. Ir kai kurie etikos komisijos nariai taip pat yra sulaukę priekaištų dėl tam tikrų įsigijimų už parlamentines lėšas“, – valdyboms nariams teigė J. Razma.


„Ar negalėtume valdybos vardu prašyti Seimo pirmininkės, kad ji kreiptųsi į frakcijas, siūlydama atsakyti, ar iš naujo performuojame Etikos ir procedūrų komisiją?“ – siūlė jis.

REKLAMA


V. Čmilytė-Nielsen palankiai reagavo į šį siūlymą ir pastebėjo, jog Seimo etikos sargų vaidmuo įgyvendinant naujus parlamentinių lėšų naudojimo reglamento pakeitimus yra dar svarbesnis.


„Etikos ir procedūrų komisijos vaidmuo mūsų ką tik priimtų sprendimų šviesoje didėja, ji darosi dar svarbesnė, kontroliuojant Seimo narių elgesį ir reaguojant į galimus nusižengimus. Manyčiau valdyba galėtų pasisakyti“, – kalbėjo Seimo vadovė.


„Pirmiausia, atsiklausime frakcijų, ar sutiktų su tokia mintimi“, – pridūrė ji.


Viliamasi sulaukti Seimo frakcijų nuomonių iki kito trečiadienio.


Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino informaciją apie dalies politikų pirkinius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Kai kurie Seimo nariai, baigiantis kadencijai, suskubo įsigyti kompiuterinės, telefoninės įrangos, garso aparatūros.


Per trejus metus parlamentarai iš Seimo sandėlio pasiėmė suvenyrų ir reprezentacinių dovanų už daugiau kaip 483 tūkst. eurų.

REKLAMA


Akcijos akiratyje atsidūrę politikai suskubo imtis veiksmų – prabangios technikos įsigijęs „laisvietis“ Marius Matijošaitis sustabdė narystę partijoje, pasitraukė iš EP rinkimų, konservatoriai Kęstutis Masiulis, Arūnas Valinskas tikino grąžinsią Seimo kanceliarijai panaudotas parlamentines lėšas, jų kolega Sergejus Jovaiša nurodo paliksiąs nusipirktus telefonus ir kompiuterius Seimo kanceliarijai.


Pastarasis politikas taip pat skelbė ketinantis trauktis iš Etikos ir procedūrų komisijos, tačiau kol kas to dar nepadarė.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)