JAV ambasadorė: JAV neplanuoja atšaukti savo karinių pajėgų Europoje

JAV ambasados Vilniuje nuotr.


Viešojoje erdvėje pasigirstant kalbų, kad 2026 metais JAV planuoja persvarstyti savo karinių pajėgų dislokavimą užsienyje, naujoji JAV ambasadorė Lietuvoje Kara C. McDonald tvirtina, kad karių buvimas Europoje nemažės.


„Neįsivaizduoju, kad šis nuolatinis JAV karių buvimas galėtų mažėti ar baigtis“, – portalui lrt.lt teigė Kara C. McDonald.


Ambasadorė pabrėžė, kad JAV pajėgų buvimas Europoje neturi pabaigos.


„Prieš atvykdama dalyvavau pokalbiuose su Gynybos departamento kolegomis, Europos pajėgų vadavietėje, vadinamojoje EUCOM, jau vyksta planavimas ir tai bus išlaikoma“, – pridūrė ji.


Lietuvoje netyla diskusijos, ar Rusijos puolimo atveju Lietuva turėtų atremti režimo agresiją viena pati, ar tą darytų padedant sąjungininkams.


Apie tai, kad Lietuvai tektų gintis pačiai, vasario pabaigoje Seime vykusio „Vilniaus saugumo forumo“ metu užsiminė ir buvęs JAV sausumos pajėgų vadas Europoje Benas Hodgesas, įspėjęs, kad Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis savo jėgomis.  


Pasak generolo, NATO 5-ojo straipsnio garantijos nėra automatinės – straipsnis aktyvuojamas politine valia. Todėl, anot jo, Lietuva turi būti pasirengusi atsilaikyti tol, kol atvyks sąjungininkų pastiprinimas.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)