Lietuva perka olandiškas daugiafunkcines radarų sistemas

Lietuva perka olandiškas daugiafunkcines radarų sistemas


Lietuva perka Nyderlandų bendrovės daugiafunkcinių radarų sistemų „Thales GM200 MM/C” už maždaug 127 mln. eurų. Pirmosios sistemos turėtų pasiekti šalį 2026 m., praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM).


KAM teigimu, plėtojant bendradarbiavimą saugumo srityje, pasirašytas susitarimas su Nyderlandų gynybos ministerija dėl naujų įsigijimų iš įmonės „Thales Nederland“.


Projekto vertė siekia 126,7 mln. eurų. Į šią kainą taip pat įeina logistinis paketas (techninė dokumentacija, operatorių ir priežiūrą atliksiančio techninio personalo parengimas, pirminis atsarginių dalių paketas, specialiųjų įrankių komplektas bei testavimo įranga).


KAM duomenimis, planuojama, kad pirmos radarų sistemos į Lietuvą bus pristatytos 2026 metais.


„Lietuvos perkamos artilerijos radarų sistemos reikšmingai sustiprins artilerijos pajėgumus. Šių radarų tikslas – pagal paleistų sviedinių trajektoriją nustatyti priešininko netiesioginės ugnies sistemų pozicijas ir užtikrinti greitą atsaką į priešo ugnį. Tai labai svarbus pirkinys“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

REKLAMA


Lietuvos ir Nyderlandų gynybos ministerijų susitarimas taip pat numato galimybes tolimesniam bendradarbiavimui daugiafunkcinių radarų palaikymo srityje. Svarstoma ir apie Lietuvos gynybos pramonės galimą dalyvavimą įgyvendinant panašius projektus.


Bendradarbiaujant su Nyderlandų kariuomene, artilerijos radarų sistemos „Thales GM200 MM/C“ buvo kuriamos kaip daugiafunkcinės sistemos, todėl prireikus jos gali būti naudojamos oro erdvei stebėti, integruotos į oro gynybos sistemas.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)