Lietuvos gyventojai nuomonės nekeičia: prezidento rinkimuose – aiškus favoritas

Lietuvos gyventojai nuomonės nekeičia: prezidento rinkimuose – aiškus favoritas


Lietuvos gyventojų favoritu ir realiausiu kandidatu užimti šalies vadovo postą išlieka prezidentas Gitanas Nausėda, rodo portalo „Delfi“ užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa.


G. Nausėdos palaikymas per paskutinius du mėnesius nežymiai išaugo – liepą už prezidentą balsą būtų atidavę 22,9 proc. apklaustųjų, rugsėjį – 23,2 proc.


Nuo G. Nausėdos vis dar gerokai atsilieka advokatas I. Vėgėlė. Teisininką rugsėjo mėnesį rinkimuose palaikytų 8,5 proc. apklaustųjų, liepą – 8,6 proc. gyventojų.


Nuo vasaros savo poziciją prezidentinių reitingų lentelėje pagerino ir į trečiąją vietą pakilo socialdemokratų lyderė V. Blinkevičiūtė, kurios palaikymas išaugo ryškiausiai – liepos mėnesį už ją prezidento rinkimuose būtų balsavę 5,3 proc. apklaustųjų, rugsėjį balsą atiduotų 8,3 proc. gyventojų. Vis dėlto, šis pokytis – paklaidos ribose.


Socialdemokratė į ketvirtąją vietą išstūmė premjerę Ingridą Šimonytę, kurios populiarumas šiek tiek krito – rugsėjį ją palaikė 6,6 proc. apklaustųjų, liepą už ministrę pirmininkę savo balsą atiduoti norėjo 7,1 proc. apklausoje dalyvavusiųjų.

REKLAMA


Iš prezidentinių reitingų lentelės dugno pakilo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, liepos mėnesį turėjusi 2,7 proc. apklaustųjų palaikymą, o rugsėjį – 4,2 proc. gyventojų balsų.  


Turėdamas 3,5 proc. gyventojų palaikymą šeštoje reitingų lentelės vietoje – visuomenininkas Andrius Tapinas (liepą – 4,3 proc.).


Septintoje vietoje išliko krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, už kurį rugsėjį prezidento rinkimuose balsą atiduotų 2,8 proc. apklaustųjų (liepą – 3,4 proc.).


Iš penktos į aštuntą prezidentinių reitingų lentelės vietą krito ekspremjeras Saulius Skvernelis, už kurį rugsėjį balsuotų 2,4 proc. apklaustųjų (liepą – 4,7 proc.).


Toliau reitingų lentelėje – parlamentaras Remigijus Žemaitaitis (rugsėjį už jį būtų balsavę 2,4 proc. apklausos dalyvių) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas į prezidentus Aurelijus Veryga su 1,7 proc. apklaustųjų balsų.


Į apklausos sąrašą įtraukti Remigijus Šimašius, Aušra Maldeikienė, Valdemaras Tomaševskis, Petras Gražulis ir Gabrielius Landsbergis surinko mažiau nei 2 proc. simpatikų balsų.

REKLAMA


Visgi, 10,1 proc. apklaustųjų nurodė, kad balsuotų už kitą politiką. Už ką atiduotų balsą, nežinojo 13,6 proc. gyventojų, o 12,7 proc. nurodė, kad rinkimuose nedalyvautų.


Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ 2023 metų rugsėjo 18–26 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų.


Taikytas kombinuotas apklausos metodas: 50 proc. telefoninės apklausos būdu, 50 proc. internetu. Telefoninio interviu atveju apklausą atlieka profesionalus apklausėjas. Jis veda pokalbį su respondentu pagal parengtus klausimus, atsakymus fiksuodamas klausimyne. Internetinėje apklausoje respondentui siunčiama nuoroda į apklausą, kurią respondentas užpildo savarankiškai jam/jai patogiu metu. Nuoroda yra unikali t. y. klausimyno negalima užpildyti kelis kartus.


Tyrimo metu buvo apklausti 1013 respondentų. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas pagal lytį, amžių ir gyvenamąją vietą yra proporcingas gyventojų pasiskirstymui Lietuvoje.


Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)





Daugiau >>