„Darbiečiai“ surado 245 mln. eurų mokytojų algoms: ministerijų miestelis gali palaukti

„Darbiečiai“ surado 245 mln. eurų mokytojų algoms: ministerijų miestelis gali palaukti


Seimo Darbo partijos frakcija siūlo perskirstyti Vyriausybės skolinimosi programoje nurodytą dalį, kurioje planuojama suteikti 245 mln. eurų paskolų juridiniams asmenims, įgyvendinantiems investicijų projektus, finansuojamus Europos Sąjungos lėšomis: VĮ Turto bankui bei VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijai ir taip padidinti asignavimus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai. Šie pinigai turėtų būti skirti mokytojų atlyginimų didinimui.


Seimo Darbo partijos frakcijos nariai užregistravo tokį pasiūlymą 2024 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektui.


Pritarus „darbiečių“ siūlymui, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos biudžetas padidėtų iki 2 mlrd. 671 mln. 320 tūkst.eurų ir leistų dalinai padidinti mokytojų atlyginimus, kuriems, Švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto teigimu, kitais metais reikėtų apie  400 mln. eurų.


„Šiuo metu šie pinigai yra numatyti valstybės centralizuotai valdomo administracinės paskirties valstybės nekilnojamojo turto atnaujinimo projektams bei elektroninės kelių rinkliavų sistemos sukūrimo paskoloms finansuoti, pretenduojant į ES pinigus. Pirmasis projektas yra vadinamasis „ministerijų miestelis“, kurio įgyvendinimą tikrai galima būtų atidėti ateičiai, nes tai nėra prioritetinis valstybės klausimas. Antrasis projektas, dar vadinamas „etolingo“ sistema, vis nusikelia ir jo realaus įgyvendinimo termino nesimato.

REKLAMA


Kyla labai rimtų abejonių, ar apskritai jis gali būti įgyvendintas 2024 m. Akivaizdu, kad abu šie projektai yra mažiau svarbūs negu švietimo sistemos problemos. Mokytojams atlyginimų reikia jau dabar, kad galėtų išmaitinti savo šeimas. Todėl manome, kad toks pinigų perskirstymas valstybės biudžete būtų socialiai teisingas ir sąžiningas“, – sako projekto iniciatorius Seimo narys Vytautas Gapšys.


Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas sako, kad „darbiečiai“ girdi mokytojus ir ieško būdų jiems padėti.


„Daugiau kaip vienu krūviu dirbantys mokytojai neslepia, kad neuždirba 1400 eurų į rankas ir tai yra realybė, kad ir kaip ją bandytų užpudruoti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai, manipuliuodami skaičiais bei pasitelkdami įvairias atlyginimo skaičiavimo metodikas, kuriuose patys nesusigaudo, išsisukinėja ir kaip visada tai daro su didele arogancija. Deja, šiandien turime konstatuoti, kad tas svarbus dokumentas – Susitarimas dėl švietimo politikos, į kurio sukūrimą ir pasirašymą buvo įdėta be galo daug meilės ir pastangų tiek iš Darbo partijos, tiek iš kitų partijų bei mokytojų, šiandien yra įstrigęs. Tačiau visiškai nesvarbu, ar liekame švietimo susitarimo dalyviais, ar iš jo išeiname. Žymiai svarbiau yra kaip padėti mokytojams čia ir dabar. Mes suradome pinigų šaltinį, kurio visada prašo Premjerė ir užregistravome pasiūlymą, nes girdime mokytojus ir ieškome būdų jiems padėti“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.


Seimui pateiktą 2024 m. valstybės biudžeto projektą parlamentarai ketina priimti gruodžio 5 d. Lapkričio 14 d. numatytas pirmasis šio pagrindinio šalies finansinio dokumento svarstymas Seime, lapkričio 23 d. – antrasis svarstymas.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)