Šildymo sezoną galima pradėti ir anksčiau

Šildymo sezoną galima pradėti ir anksčiau


Atvėsus orams šilumos tiekėjai vis dažniau sulaukia klientų klausimų apie šildymo sezono pradžią. Šilumos poreikis – individualus, todėl gyventojams, kurių namuose pernelyg šalta, rekomenduojama pasinaudoti galimybe ir šildymo sezoną pradėti anksčiau.


Anot šilumos ir karšto vandens tiekėjo AB Vilniaus šilumos tinklų, atvėsus orams gyventojai pasidalina į dvi stovyklas: vieni jau nekantrauja pradėti šildymo sezoną, kiti – priešingai, prašo, kad šildymas būtų įjungtas kaip įmanoma vėliau, nes mėgsta gyventi vėsiau.


Anot Vilniaus šilumos tinklų Klientų komandos vadovo Lauryno Jakubausko, tokią situaciją lemia ne tik individualūs fiziologiniai šilumos poreikiai, bet ir konkretaus namo energetinis efektyvumas.


„Daugiabutis namas funkcionuoja tarsi vienas organizmas, tačiau atskirame bute gali būti įrengti sandaresni langai, durys, apsišiltintos sienos, todėl kambariuose net ir paspaudus šaltukui temperatūra išliks komfortiška. Jei namas senas, nerenovuotas – atvėsęs oras ar rudeninė drėgmė greičiau prasiskverbia į būstus, visa tai neleidžia jaustis komfortiškai. Taigi net ir identiškuose pastatuose ar butuose temperatūra gali skirtis“, – teigia L. Jakubauskas.

REKLAMA


Susidūrus su situacija, kuomet šildymo sezonas dar nėra paskelbtas, tačiau namuose pernelyg šalta, klientams suteikiama galimybė patiems priimti sprendimą dėl konkretaus daugiabučio namo šildymo, tačiau su tuo turi sutikti dauguma gyventojų.


Pernai tokia galimybe pasiankstinti šildymo sezoną Vilniuje pasinaudojo 8 proc. daugiabučių namų.


„Sprendimui konkrečiame daugiabutyje pradėti šildymo sezoną turi pritarti 50 proc. + 1 namo gyventojas. Apie priimtą sprendimą bendrijos pirmininkas arba daugiabučio namo administratorius privalo raštu informuoti AB Vilniaus šilumos tinklus. Po priimto sprendimo šildymą name įjungia namo šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtojas“, – aiškina L. Jakubauskas.


Atkreipiame dėmesį, yra namų, kurių šilumos punktai nėra modernizuoti, todėl jie šildymo sezoną gali pradėti tik po Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo. Toks sprendimas priimamas atsižvelgiant į lauko oro temperatūrą ir prognozes.

REKLAMA


„Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad įjungti šildymą delsiama, tačiau priimti sprendimą neskubama dėl nepastovių orų. Pasitaiko, kad rudenį šaltas dienas ir naktis keičia pakankamai šiltos, todėl šildymo sezono pradžia kasmet varijuoja“, – aiškina L. Jakubauskas.


Pernai šildymo sezonas prasidėjo spalio 17 d., tačiau įprasta, kad pirmiausiai šildymas įjungiamas ugdymo ir gydymo įstaigoms. Vertinant istorinius duomenis, dažniausiai šildymo sezonai sostinėje pradėti pirmąją spalio savaitę, tačiau, pavyzdžiui, 2014-2025 m. šildymo sezonas startavo tik spalio 22 d.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)