Siūlo papildomą 12 proc. GPM tarifą uždirbantiems per 180 vidutinių darbo užmokesčių

Siūlo papildomą 12 proc. GPM tarifą uždirbantiems per 180 vidutinių darbo užmokesčių


Seimo narys socialdemokratas Gintautas Paluckas siūlo mokesčių reformos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo dalies pokyčius. Jo manymu, turėtų būti įvesta papildoma mokesčio kartelė, jų skaičių padidinant iki trijų – žmonėms uždirbantiems tarp 60 ir 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) taikyti papildomą 5 proc. GPM tarifą, tarp 120 ir 180 VDU – 7 proc., o per 180 VDU – 12 proc. tarifą.


Parlamentas tikina, kad jo siūlomas projektas leistų „sutrumpinti žingsnį“ progresyvumo taikyme. Taip pat, anot jo, tai būtų sąžiningesnis ir tvarkingesnis modelis, negu dabar siūlo Vyriausybė.


„Pirmiausia tarptautinė praktika rodo, kad žingsnis yra trumpesnis, turiu galvoje progresinių taikymo. Yra keistoka situacija, kai aukštesnis tarifas taikomas, suma pajamų skirtumo yra milžiniška tarp 60 ir 120 VDU ar 90 ir 120 VDU, tai sudaro dešimtis tūkstančių eurų“, – Eltai teigė G. Paluckas.


Socialdemokratas taip pat tvirtino, kad per 180 VDU jo siūlomas papildomas 12 proc. GPM tarifas grąžintų tą padėtį, kuri galioja iki šiol ir neiškraipytų mokesčių sistemos.

REKLAMA


„Skaičiai dėl 180 VDU yra ir dabartinėje mokesčių sistemoje. Mes neištraukiame kažkokių naujų, papildomų slenksčių, stengiamės neiškraipyti mokesčių sistemos, kokia yra dabar, kad mažiau būtų pasimetimo – su mokesčiais reikia stengtis įnešinėti mažiau sumaišties“, – sakė Seimo narys.


„Viršutinei ribai 12 proc. yra grąžinimas tos padėties, kuri galioja iki šiol. Tai viršutinis tarifas, kurį dabartiniu projektu yra siūloma naikinti, mažinti. Elementarus dalykas, bendra mokesčių našta didelėms pajamoms neturi mažėti, dabar ją siūloma mažinti ir šiek tiek trumpinamas žingsnis dėl apmokestinimo, kad tai būtų sąžiningiau, nebūtų tokio skirtumo tarp 90 ir 180 VDU“, – aiškino jis.


Finansų ministerijos pateiktame GPM įstatymo projekte numatoma nuo 120 iki 180 VDU padidinti bendrų metinių gyventojo pajamų ribą, kurią viršijus taikomas papildomas 7 proc. tarifas. Tuo metu papildomu 5 proc. tarifu numatoma apmokestinti pajamas, siekiančias tarp 60 ir 120 VDU.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)